Premierul Viorica Dăncilă va susține luni, la ora 19.00, o declarație de presă la sediul PSD din Kiseleff, după ce Comisia JURI din Parlamentul European a respins definitiv candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european.

Foto:

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins definitiv luni pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9.

"Comisarii desemnați sunt nepotriviți pentru a ocupa funcția în concordanță cu tratatele și codul de conduită”, precizează Comisia, care va trimite o scrisoare în acest sens președintelui Parlamentului European.

"Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare”, a precizat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Practic, decizia de luni este o reconfirmare a celei de joia trecută, când Comisia juridică motiva că există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi. Într-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, Comisia JURI se declara îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât "pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii".

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, pe tema nominalizării comisarului european, "o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român".

Viorica Dăncilă spunea că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta. Premierul a scris, pe Facebook, că Plumb are, în continuare, susținerea necondiționată. Ea a mai spus atunci că speră ca răspunsul Comisiei JURI să fie unul pozitiv, "în acord cu propunerea făcută de România și susținută de președintele Comisiei Europene”.