Instanța supremă a decis, vineri, să trimită Tribunalului București dosarul familiei Cosma, după ce magistrații s-au autosesizat și au constatat că Înalta Curte de Casație și Justiție nu mai are competența să judece cauza, în condițiile în care Vlad Cosma nu mai are calitatea de deputat. Decizia este definitivă.

Vlad CosmaFoto: Agerpres

"Admite excepția de necompetență după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispune trimiterea cauzei ce formează obiectul Dosarului 1547/1/2014* al ICCJ - Secția Penală, la Tribunalul Prahova, spre competentă soluționare. Definivă", se arată în minuta instanței, potrivit Mediafax.

Decizia este definitivă și a fost luată după ce instanța s-a autosesizat cu privire la calitatea lui Vlad Cosma, care nu mai este deputat, Înalta Curte de Casație și Justiție precizând că nu mai este competentă să judece dosarul.

În noiembrie 2016, fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma a fost condamnat la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare. În același dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Consiliul Județean Prahova Daniel Alixandrescu au primit 2 ani şi 6 luni, respectiv 6 ani de închisoare.

În martie 2018, un alt complet de la instanţa supremă a decis rejudecarea procesului, pe motiv că o parte dintre martori au dat declaraţii contradictorii în instanţă şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii de la DNA Ploieşti au administrat probele. Vlad Cosma a acuzat în repetate rânduri procurorii DNA Ploieşti, care i-au instrumentat dosarul, că au fost falsificate probe.

La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori, o parte dintre judecătorii din complet au fost schimbaţi, după care dosarul a fost trimis la Tribunalul Prahova, unde procesul se va relua de la zero.

Fostul deputat PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, alături de Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu. Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.