Cetățeanul olandez suspect în cazul uciderii fetiței de 11 ani din Gura Șuții (Dâmbovița) mai fusese în România de cel puțin patru ori, a declarat, marți dimineață, procurorul general interimar Bogdan Licu. El a spus că "există suspiciuni că activitatea infracțională a individului s-a derulat pe mai multe județe", iar anchetatorii încearcă acum să identifice locurile în care a mai fost bărbatul și să stabilească dacă a mai avut complici. Procurorul general a mai spus că atunci când va fi primită "dovada oficială" că olandezul s-a sinucis, dosarul va fi clasat, având în vedere "decesul făptuitorului", dar aceasta nu înseamnă că ancheta se va închide.

Bogdan LicuFoto: Agerpres

Bogdan Licu a precizat că motivul pentru care acest dosar a fost preluat luni de către Parchetul General este că "există suspiciuni că activitatea infracțională a individului s-a derulat pe mai multe județe".

"În acest moment, nu ştim (dacă există şi alte victime - n.r.), dar trebuie să verificăm toate pistele. El a fost de cel puţin câteva ori în ţară. Noi ştim acum de patru, s-ar putea să fi fost de mai multe ori. (...) Nu ştim (dacă a avut complici - n.r.). Nu avem date la acest moment. El a fost în multe locuri din ţară. Noi desfăşurăm acum activităţi complexe. Ieri s-a emis un ordin european de anchetă", a declarat procurorul general interimar.

El a mai spus că au loc "verificări complexe", iar anchetatorii români au apelat la autoritățile judiciare din Olanda pentru a verifica toate pistele și a stabili exact ce traseu a avut bărbatul în România.

Bogdan Licu a confirmat că la momentul la care a fost semnalată dispariția fetiței aceasta era deja decedată. El a spus că în acest caz procurorii au fost în contact cu conducerea Poliției începând de sâmbătă dimineață. "În seara zilei de vineri s-a mobilizat Poliția și sâmbătă dimineață s-a constituit dosar. Sâmbătă dimineață, colegii de la poliție și-au dat seama că e ceva serios, au anuntat Parchetul și s-a constituit dosar penal".

În ceea ce privește sinuciderea olandezului, Licu a spus că anchetatorii români nu au încă "dovada oficială" în acest sens, ci doar informații de la autoritățile din Olanda că acest bărbat s-a sinucis.

"Nu avem dovada oficială că acest bărbat s-a sinucis, avem informații de la colegii din Olanda. În momentul în care vom avea o confirmare oficială că acest individ s-a sinucis, în ceea ce privește segmentul de activitate infracțională de la Dâmbovița, se va dispune clasarea cauzei prin moartea făptuitorului. Dar, repet, dosarul nu se închide aici, urmărim toate pistele, toate deplasările lui prin România, absolut tot ce putem să verificăm prin toate mijloacele".

"Nu s-a primit nicio alertă din Olanda privind acest individ"

Legat de faptul că bărbatul a mai fost cercetat în țara sa pentru alte infracțiuni de natură sexuală, procurorul general a spus că autoritățile din România nu au fost alertate de cele din Olanda cu privire la prezența acestuia în țara noastră.

"Nu am fost alertați și mi-au spus colegii de la poliție cu care am vorbit că nu s-a primit nicio alertă privind acest individ, faptul că el a venit în țară, că este cercetat în Olanda pentru alte infracțiuni similare sau oricum cu infracțiuni de natură sexuală”, a spus Bogdan Licu.

El a subliniat că nu există o bază de date comună cu alte state, care să cuprindă informații despre persoanele care au fost cercetate pentru infracțiuni de natură sexuală.

"Știți foarte bine că avem acum și o directivă de protecție a datelor personale, directivă europeană. Vă dați seama că dacă aveam confirmări... De multe ori ni se confirmă: Vedeți că vine în România individul cutare care se ocupă cu trafic de droguri, trafic de persoane. În general, măsuri grave și atunci se iau măsuri specifice. În acest caz nu am fost alertați, autoritățile statului român nu au luat la cunoștință de prezența pe teritoriul României a unui cetățean străin care are astfel de...", a mai spus Licu.

De asemenea, procurorul general a susținut că procurul de caz nu știa despre discuția pe care polițiștii au avut-o cu olandezul sâmbătă, când acesta ajunsese deja la Amsterdam.

Șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a declarat luni, la Digi 24, că principalul suspect în cazul uciderii fetiței de 11 ani a mai fost anchetat pentru infracțiuni sexuale și cu violență.

"În momentul de față e în lucru un dosar penal. Vă confirm că am luat legătura chiar în seara zilei de sâmbătă spre duminică cu omologii, este cunoscut (cetățeanul olandez suspect în acest caz - n.r.) cu infracțiuni la viața sexuală, violență și conducere sub influența alcoolului. Este un cazier al lui, e o chestiune a colegilor olandezi, figurează cu astfel de fapte în cazier", a spus Vasilescu.

Șeful Poliției Române a vorbit și despre faptul că cetățeanul olandez a plecat sâmbătă din România fără să fie împiedicat de către autorități. De asemenea, el a precizat că anchetatorii au luat legătura cu olandezul în jurul orei 19.50, când acesta era la Amsterdam, iar în acel moment nu era considerat suspect.

"L-am întrebat, neavând nicio suspiciune asupra lui - așa am procedat și cu ceilalți - dacă a fost în acea zonă și a recunoscut”, a spus șeful Poliției, care a precizat că bărbatul a declarat că a fost în România ca turist.

Poliția Română a precizat oficial, luni, că olandezul suspectat că ar fi omorât-o pe Adriana, fetița de 11 ani din Dâmbovița, s-a sinucis, însă nu sunt cunoscute motivele care l-au făcut pe bărbat să recurgă la acest gest. Johannes Visscher a ajuns în România miercuri și a plecat sâmbătă, el petrecând în țara noastră 3 zile.

Fetița de 11 ani din localitatea Gura Șuții, județul Dâmbovița, a fost dată dispărută vineri, în condițiile în care nu a mai ajuns acasă de la școală. Ea a fost găsită moartă duminică, pe un câmp din comuna Produlești.

Potrivit anchetatorilor, fetița a fost ucisă la un interval de maxim 30-35 de minute de la momentul răpirii, care a avut loc vineri, la ora 17.16. Medicii legiști au stabilit că fetița a murit sugrumată cu pantalonii care erau pe ea, iar principalul suspect este cetățeanul olandez Johannes Visscher, în vârstă de 46 de ani, care a plecat sâmbătă din România.