​​Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov a cărui urmare imediată a fost izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, cel mai devastator din istoria Europei, și prin care reamintește că regimurile naziste și comuniste au comis genocid și crime în masă, cauzând în secolul XX pierderi de vieți omenești și privări de libertate la o scară nemaivăzută în istoria umanității.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Parlamentul European reamintește „crimele îngrozitoare ale Holocaustului comise de regimul nazist și condamnă în termenii cei mai categorici actele de agresiune, crimele împotriva umanității și încălcările în masă ale drepturilor omului comise de regimurile totalitare nazist, comunist și de alte regimuri totalitare”.

CONSULTĂ AICI TEXTUL INTEGRAL AL REZOLUȚIEI

De asemenea, Parlamentul European condamnă revizionismul istoric și glorificarea colaboratorilor naziști în unele state membre ale UE și se declară „profund îngrijorat de faptul că ideologiile radicale sunt tot mai mult acceptate și de revenirea la fascism, rasism, xenofobie și alte forme de intoleranță în Uniunea Europeană”. Totodată, „se declară șocat de informațiile conform cărora în unele state membre lideri politici, partide politice și autorități de aplicare a legii au pactizat cu grupări radicale, rasiste și xenofobe de diferite orientări politice”.

În rezoluție, s-a consemnat la propunerea fostului președinte Traian Băsescu că Uniunea Sovietică comunistă „în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți din România – teritorii care nu au fost niciodată returnate”.

De asemenea, Parlamentul European „susține în continuare că Rusia rămâne cea mai mare victimă a totalitarismului comunist și că ea nu se va putea transforma într-un stat democratic cât timp guvernul, elita politică și propaganda politică continuă să acopere crimele comuniste și să glorifice regimul sovietic totalitar”.

„PE este profund îngrijorat de eforturile depuse de actuala conducere a Rusiei pentru a distorsiona faptele istorice și a încerca să ascundă crimele comise de regimul totalitar sovietic și consideră că acestea reprezintă o componentă periculoasă a războiului informațional purtat împotriva Europei democratice, care își propune să dezbine Europa și, prin urmare, solicită Comisiei să contracareze în mod decisiv aceste eforturi”, se mai arată în rezoluție.