Înregistrările pentru votul prin corespondență s-au încheiat duminică noapte. Câți români din străinătate s-au înscris
Natalia Intotero a declarat, în luna iulie a acestui an, că aproximativ 5,6 milioane de români se află în diaspora, ceea ce înseamnă că doar aproximativ 1% dintre românii din străinătate cu drept de vot s-au înscris pentru votul prin corespondență.
La alegerile europarlamentare din mai, la secțiile din străinătate au votat 375.000 de persoane.
Termenul inițial fusese stabilit pentru 11 septembrie, dar Guvernul a prelungit înscrierile până pe 15 septembrie.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie în ţară şi între 8 şi 10 noiembrie în străinătate.
Persoanele care au votat prin corespondență și ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secție de votare pentru a își exercita dreptul, a declarat joi Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.
„Persoanele care se înregistrează pentru votul prin corespondență, joia anterioară primei zile de vot este ultima în care se pot primi plicuri. Pe măsură ce ne vin plicurile cu voturile din primul tur, noi scanăm acel vot de bare, fără să știm identitatea persoanei ce a votat și pe măsură ce scanăm, vedem cine și-a exercitat dreptul la vot. Cu o zi înainte de ziua votului în străinătate, noi o să trimitem un email tuturor celor care s-au înregistrat și al căror plic nu a ajuns în termen util (...) și îi vom ruga pe alegători să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, deoarece plicul nu a ajuns la noi”, a spus Ovidiu Oproaica, șeful Direcţiei generale de coordonare a sistemului informaţional electoral naţional.
doi la mana, ce am sugerat eu ar putea fi considerat ca si o estimare a capacitatii pe care o poate sustine infrastructura pusa la dispozitie de AEP pe cazul cel mai pesimist (acela in care numarul de sectii ramane acelasi). din punctul meu de vedere, la o estimare intuitiva, statul roman ar trebui sa se asigure ca macar 1.2 milioane de romani pot vota in conditii civilizate in diaspora.
si nu in ultimul rand, nu exista vreo obligatie legala sa te inregistrezi, este optionala. numarul acela nu-ti arata intentia de vot, ci persoanele care nu au nicio optiune aproape de casa si/sau care nu pot face un drum lung in perioada respectiva sau cei care nu stiu unde vor fi din timp dar vor sa voteze oricum. si doar astia sunt aproape 80 de mii! sper ca au fost multi care s-au inregistrat strategic pentru ca este suficient ca 100 de persoane diferite si eligibile sa faca cererea respectiva in localitati unde nu exista sectii pentru ca una noua sa fie deschisa aproape de ei. dar in principal, numarul respectiv nu-ti arata cati au intentia sa voteze, ci cati ar vrea sa o faca dar nu pot fara aceste noi masuri.
in primul rand nu a mers pe versiune mobila.. mereu dadea cate o eroare..
a fost ok pe pc/laptop
alta problema a fost referitor la documentele necesare dovedirii rezidentei.. nu au scris pe site ai nevoie de x. y.z hartie.. ci facea trimitere pe siteul MAE.. si de acolo .. incepea distractia.. ca site-ul MAE e oricum numa clar nu
si sa nu mai vorbim de faptul ca nu a fost mediatizat de loc .. in afara de facebook unde USR+ sau alti diaporeni postau si reaminteau de ce trebuia facut.. nimic din partea autoriatilor/guvern etc..
cat despre votul prin corespondenta.. pre-platit e doar daca il trimiti inapoi in tara ( oare ajunge la destinatie ??? ) daca vrei sa il trimiti la ambasada atunci platesti din propriul buzunar..
iar pentru a vota efectiv in sectie.. nu trebuie sa te inscrii.. sau cel putin asa se laudau...
apoi sa prelungeasca vreo saptamana votarea
si sa dea si sandwich-uri si cafea, poate la mocangeala apar si mai multi
in rest ce sa zic....trebuie sa ducem si prostia la rang de arta
Pt Hotnews, se baga la o analiza comparativa cu ce ofera celelate state gen UK, Franta &Germania, etc cetatenilor lor? Sau va e frica ca realizam cat de prosti suntem?
Am asa impresia ca aia care au rezidenta fiscala prin alte parti, s-au cam si pupat de vot acasa....dar na....noi suntem cu mot si mai socialisti decat socialistii !!!
UK ofera vot prin corespondenta sau delegare (da, poate sa voteze altcineva pt tine!). Daca ai plecat din tara, dar ai inca cetatenia, poti vota timp de 15 ani prin corespondenta, dar exista deja un proiect de lege care va elimina restrictia de 15 ani. Sunt ~250.000 inregistrati pentru vot din afara tarii.
Bine ca sunt bani pentru realizările din vămi publici ai primarilor bucureșteni : aparate ortodontice pentru copii și consolidările anticutremur.
Acuma ar fi date ca să se organizeze secțiile fără să fie aglomerație și fără să se cheltuie bani aiurea. Spre ca cei care nu s-au înscris să nu dea buluc la secții.
Nu contest ca istoria cu impozitele poate a fost utilizata precis pentru acest scop, sa ne convinga sa nu ne inscriem, dar, personal, n-am niciun drag de a contribui la salariile de mii de euro ale soferilor, portarilor si femeilor de servici din administratii.
Iar cu votul, am tot votat 20 de ani raul cel mai mic, am facut cozi de 12 ore la ambasada, mi-am luat gaze pe 10 august, imi ajunge. Sa mai contribuie si altii.
Romanii sunt, evident, la fel, oriunde ar fi.
Nu platesti nici un impozit in Romania daca ai rezidenta in alta tara si nu ai venituri in Romania.
Eu m-am inscris la alegerile prin corespondenta de data trecuta (parlamentare) si n-am fost solicitat pentru nici un impozit din partea statului roman.
2. sunt multi romani plecati din tara care nu au depus la ANAF „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”. intre timp legile se schimba si multi decopera ca au de platit contributii chiar daca nu au avut venituri in Romania.
3. cel mai stupid caz este sa ai actiuni la unul din SIF-uri. actiuni de care probabil ai uitat de mult, pentru ca nu ti-a virat nimeni niciodata dividende. dar ele se calculeaza si ANAF le are in evidenta.. si te trezesti executat pentru ca ai de platit asigurare de sanatate de cateva sute de lei pentru dividende de 5 lei.
P.S. Daca era Barna presedinte, se inscriau si cei din tara, fericiti ca traiesc in Romania.
si aparent n-a auzit nimeni de dan barna. In cercul meu de cunoscuti lumea are de ales intre Viorica si Iohanis si culmea, au ceva dubii daca sa-l voteze in continuare pe Iohanis ca n-a fost in stare sa ne bage in Schengen.
Poate ar fi timpul sa-ti mai largesti orizonturile?
N-ai vrea tu sa vina la tine acasa cu urna, atunci cand ai tu timp intre doua postari pe fb si un bratwurst?
Pe bune??!!
Dar atunci cand te duci in tara ai incredere sa iti lasi datele la politia de frontiera care iti scaneaza buletinul sau pasaportul? Aia stiu exact ca tu locuiesti afara pentru ca vad ca iesi si reintri peste cateva luni sau un an, deci e clar ca nu esti un simplu turist. Daca ANAF ar vrea sa iti trimita vreo vreo instiintare de plata de ce nu ar face-o pe adresa pe care o ai pe buletin si de ce ar trebui sa cheltuiasca banii ca sa ti-o trimita tie tocmai in Germania?
Stai foarte prost cu logica!
Oricum e o aberatie asta. Impozitarea dubla e ilegala, cel putin in UE.
#ciumarosie oricum se bazeaza birocratia excesiva cand vine cu taxele aberante. Toate ar pica lejer la o lectura in fata instantei, dar nu sta nimeni sa se incurce. Cum e posibil sa ii ceri cuiva sa plateasca asigurare de sanatate pentru ca are venituri din dividende, desi nu este rezident in Romania? Crezi ca vine sa se trateze cand isi incaseaza dividendele?..
Iar vorbind de o țară că afară ... De exemplu tratatul de dublă taxare dintre Franța și Danemarca a expirat în 2008 ... Iar până la încheierea unui nou tratat în iunie 2019 ... Cetățenii acestor țări, rezidenți în cealaltă erau taxați dublu de către ambele țări
Sper sa faca sectii de votare exact pentru aia care s-au inscris. Restul .. directia Romania si votati acolo.
Lenesa natie... da fudula