Anchetatorii fac miercuri 47 de percheziții în trei județe și în Capitală, la sediul central al Registrului Auto Român (RAR), într-un dosar în care sunt vizați și funcționari ai RAR și ai Ministerului de Interne. Ei sunt suspectați că înmatriculau maşini cu probleme tehnice, iar banii primiți drept mită de la șoferi erau puși în torpedoul maşinii şi în scrumieră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Direcția Generală Anticorupție, ofițeri de poliție judiciară din 22 de servicii județene ale Direcţiei, sub coordonarea procurorilor, fac 47 de percheziții în Sibiu, Vâlcea și Mureș și ridică înscrisuri de la o instituție publică din București (Registrul Auto Român - n.r.). Ancheta are loc în 3 dosare penale constituite de procurorii din cele trei județe, pentru fapte de corupție săvârșite de funcționari publici, dar și persoane civile, în legătură cu omologarea și verificarea stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.

Astfel, la Sibiu, ofițerii DGA fac 16 percheziţii domiciliare şi pun în executare 20 mandate de aducere pe numele unor suspecţi, dintre care trei angajați ai Ministerului de Interne.

Dosarul penal de la Parchetul Tribunalului Sibiu vizează 8 funcţionari (7 din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de procedura de inspecţie a mașinilor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetați 3 angajați MAI pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită și trafic de influență) și 9 persoane fizice fără calitate specială, suspectate de complicitate (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituției publice).

În Vâlcea, au loc 24 percheziții, dintre care 12 la o instituție publică, 11 la locuințe ale unor persoane fizice și una la sediul unei societăți comerciale. Dosarul penal vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către funcționari publici și alte persoane, a unor infracțiuni de corupție, săvârșite în perioada 2017-2019, în legătură cu omologarea și verificarea stării tehnice a vehiculelor.

În Mureș, au loc 7 percheziții domiciliare, dintre care două la un agent de poliție, cercetat pentru acte de comerţ incompatibile cu funcţia. De asemenea, anchetatorii pun în executare mandate de aducere pentru audierea unei persoane în calitate de suspect. Potrivit sursei citate, în perioada 2017-2019, polițistul a făcut tranzacții cu autoturisme second- hand, fără ca veniturile obținute să fie declarate. El ar fi fost sprijinit de persoane fizice și funcționari ai unor instituții publice din Sibiu.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că poliţiştii și reprezentanţii RAR vizați de anchetă sunt suspectați că înmatriculau maşini cu probleme tehnice sau peste rând. Aceleaşi surse spun că banii dați ca mită erau puși în torpedoul maşinii şi în scrumieră, pentru a nu fi observați uşor.