​Fostul agent guvernamental al României la CEDO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), avocatul Viorel Mocanu, când încă mai era în funcție, a întocmit un raport adresat premierului Viorica Dăncilă, spunând că ar trebui sesizată Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu o investigație deschisă de procurorii DNA față de el, privind observațiile pe care oficialul MAE le-a făcut la Curtea de la Strasbourg în cazul Dragnea contra României. În raportul de activitate întocmit de Mocanu în 5 iulie, cu o lună înainte să demisioneze, el se plângea și de pregătirea și experiența profesionale ale subalternilor săi. Reamintim că agentul guvernamental la CEDO are sau a avut în grijă dosare cu miză imensă, cum au fost cel legat de retrocedarea proprietăților confiscate de comuniști, de miliarde de euro, sau cel al condițiilor din închisori, ori cauze cu nume sonore, ca Liviu Dragnea ori Laura Codruța Kovesi, mai recent.

Viorel MocanuFoto: Antena 3

În raportul de activitate al instituției Agentului guvernamental la CEDO, pe 14 pagini, Mocanu se plângea că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat o anchetă penală privind observațiile depuse la CEDO de agentul guvernamental în procesul în care fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a dat statul român în judecată.

Reamintim că HotNews.ro a constatat, consultând documentele oficiale depuse de agentul guvernamental al României la CEDO, că Viorel Mocanu a depus o serie de observații în dosarul Dragnea contra României care au fost ulterior folosite ca favorabile de către avocatul liderului PSD de atunci.

Ulterior, surse judiciare au declarat pentru HotNews că DNA a deschis investigații privind poziția exprimată de Mocanu la CEDO, contrară celei susținute până atunci de fostul agent guvernamental la Curtea de la Strasbourg, Catrinel Brumar.

„(...) Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de a efectua în mod neconstituțional o anchetă penală într-un domeniu ce excedează cadrului legal, în contextul poziției pe care am adoptat-o în cauza Kovesi împotriva României. Astfel, dl. procuror Marius Bulancea, șef al Secției a II a din cadrul DNA și fost consilier al reclamantei Laura Codruța Kovesi, a solicitat copiile mai multor dosare recent comunicate Guvernului (Dragnea împotriva României, Bud și Labina împotriva României, Tartoussi împotriva României, Iancu împotriva României) și care se află încă în etapa de analiză pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului. Această acțiune a DNA afectează desfășurarea activității DAG (Direcția Agentului Guvernamental la CEDO - n.r.) în plan administrativ și are drept consecință împiedicarea subsemnatului de a-mi exercita atribuțiile” - se plângea Mocanu în raportul adresat Vicoricăi Dăncilă în iulie 2019.

„Or, procedând la anchetarea oportunității, a circumstanțelor și a împrejurărilor adoptării unei poziții procesuale a Guvernului (...), reprezentanții Ministerului Public - DNA au uzurpat unele dintre competențele Guvernului, prin MAE, fapt care conduce la apariția unui conflict juridic de natură constituțională, cu consecința creării unui blocaj in activitatea Direcției” - mai susținea Viorel Mocanu.

„În aceste condiții, se impune cu necesitate sesizarea Curții Constituționale a României pentru ca această instanță, prin Decizia pe care o va pronunța, să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public, prin Direcția Națională Anticorupție, componentă a autorității judecătorești, pe de altă parte, conflict generat de acțiunea procurorilor de verificare a oportunității și circumstanțelor elaborării apărărilor Guvernului în fața Curții (aceste motive vor fi dezvoltate printr-un memoriu separat). De asemenea, se impune adresarea unei solicitări Curții Constituționale a României pentru a decide cu privire la deblocarea acestui conflict, clarificând dacă organele de urmărire penală pot ancheta oportunitatea elaborării apărărilor statului roman în fața CEDO” - se mai arată în raportul de activitate al lui Mocanu la MAE.

Între timp, Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, o instituție de parchet controversată, a început investigații față de ancheta DNA în cazul lui Mocanu și al acțiunilor sale la CEDO în procesul Dragnea contra României.

Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, luni, 22 iulie , Viorel Mocanu, pe atunci secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. O zi după aceea, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele.

România la CEDO cu angajați cu competențe de dactilograf sau cu experință juridică la spălătorie auto

În raportul către Dăncilă, agentul guvernamental la CEDO (pe atunci în funcție) se plângea și de „furnizarea sistematică a unor informații de natură profesională (cele mai multe nereale) de către unii angajați, sub forma unor destăinuiri ale unor <>” . „Au declanșat un malaxor de verificări, interpretări și poziționări atât în presă, cât și în fața Corpului de Control și Evaluare a Diplomaților, care în mod evident m-au deturnat ireversibil de la rolul și atribuțiile AGCEDO”, mai spunea Mocanu în raportul său către Dăncilă.

Viorel Mocanu a mai afirmat că unii dintre subalternii săi nu aveau pregătirea necesară funcțiilor, una dintre angajate provenind direct de pe un post de consilier juridic al unor spălătorii auto:

„Din analiza dosarelor profesionale rezultă că majoritatea persoanelor angajate/detașate la DAG au mai puțin de an experiență, nerelevantă pentru domeniul de activitate al instituției, fie că vorbim de absolvenți de farmacie veterinară, fie că vorbim de proaspăt absolvenți de drept (cum este cazul Sandrei Avram, detașată de la o societate comercială cu profil de spălătorie auto)”.

„Mai mult decât atât, se remarcă prioritatea acordată pentru angajarea de studenți (veniți inițial in stagii de practică în anul II, III de studii) și repartizarea unor lucrări de complexitate superioară acestora, deși în realitate aveau calitatea de traducător / dactilograf. Ca dovadă, activitatea referenților se limitează în mod strict la traducerea unor informații și la compilarea acestora, fără a exista un aport personal printr-o activitate de analiză, sinteză, conceptualizare și emitere a unei opinii juridice cu privire la cauza atribuită. În lipsa decelării unei strategii de abordare a poziției procesuale, singura viziune a referenților este aceea de a respinge din principiu soluționarea pe cale amiabilă, judecându-se chiar și în absența unor argumente valide”, a mai afirmat Mocanu în raportul din 5 iulie 2019.

El a mai acuzat-o și pe fosta agentă guvernamentală la CEDO, Catrinel Brumar, că era informată, încă din 2014, cu privire la „această succesiune a deciziilor greșite de management”, care „au condus la prăbușirea activității DAG, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere profesional”.

Printre cauzele aflate în lucru la Agentul guvenamental la CEDO se numără „cauze care ridică probleme de drept complexe și sunt intens mediatizate, prin prisma calității persoanelor reclamante: Laura Codruța Kovesi, Camelia Bogdan, Liviu Dragnea, Victor Viorel Ponta, Konstantinos Passaris, Mustafa Tartoussi, ș.a.”.

Reamintim că Viorel Mocanu și-a dat demisia din funcția de agent guvernamental al României la CEDO, pe data de 21 august 2019 premierul Dăncilă semnând și decizia de eliberare a acestuia din funcție.

Descarcă de AICI raportul lui Viorel Mocanu privind situația de la Agentul guvernamental al României la CEDO, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe

Raport Activitate Mocanu Viorel by Claudiu on Scribd

Citește și: