Consorțiul Universitaria, care reunește cele mai mari cinci universități din țară, anunță luni, într-un comunicat, retragerea din Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), condusă de Alexandru Cumpănașu. Decizia vine după ce Cumpănașu și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale.

Alexandru CumpanasuFoto: Facebook - Alexandru Cumpanasu

Într-un comunicat remis luni redacției, Consorțiul Universitaria informează că „nu colaborează cu Coaliția Națională pentru Modernizarea României”. „Astfel, universitățile membre ale Consorțiului, Universitatea din București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, anunță retragerea din CNMR”, se arată în comunicat.

Alexandru Cumpănașu, liderul CNMR, a anunțat joia trecută, pe Facebook, intenția de a candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, făcând apel la oameni să adune semnăturile necesare în acest sens.

Și Consiliul Naţional al Rectorilor a „suspendat pe termen nelimitat” participarea la CNMR

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a decis „suspendarea pe termen nelimitat” a participării la proiectul "Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României" (CNMR), subliniind că acest organism „a fost, este şi trebuie să fie dincolo de opţiunile politice ale fiecărui rector”.

„Am fost alături în proiectul "Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României" pentru că am crezut şi credem că împreună putem fi mai puternici, mai responsabili, mai solidari şi mai angajaţi în modernizarea României. Cu toate acestea, suntem nevoiţi să afirmăm clar că nici CNMR şi nici o altă formulă guvernamentală sau nonguvernamentală nu pot subordona CNR. Astăzi, Consiliul Naţional al Rectorilor a luat decizia de a suspenda pe termen nelimitat participarea noastră la CNMR. Fiecare membru al comunităţii academice are dreptul la propria lui opinie politică, are dreptul de a exprima propriile opinii şi convingeri, însă CNR, în ansamblul său, este şi trebuie sa fie garantul instituţional al echidistanţei şi imparţialităţii instituţiilor universitare. (...) Mulţumim CNMR pentru colaborarea avută, însă dorim să păstrăm universităţile în afara jocului politic! Suspendarea noastră este fermă, neechivocă şi pe termen nelimitat”, se precizează într-un comunicat al CNR difuzat luni și citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, Consiliul Naţional al Rectorilor, care este singura structură naţională ce reuneşte toţi rectorii universităţilor de stat şi particulare acreditate, a acţionat şi acţionează pentru dezvoltarea structurilor parteneriale în scopul consolidării rolului mediului universitar în asumarea deciziei publice în România.