Președintele francez Emmanuel Macron a spus, joi, după întâlnirea cu premierul britanic Boris Johnson, că nu mai există timpul necesar pentru negocierea unui nou acord Brexit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Franței a insistat că nu va exista niciun nou acord privind ieșirea Marii Britanii din UE, programată să aibă loc la 31 octombrie, și a precizat că britanicii trebuie să vină cu o alternativă pentru backstop în următorele zile. ”Oamenii nu vor aștepta până la 31 octombrie pentru o soluție„, a declarat el.

Întrevederea celor doi a avut loc la Paris, la o zi distanță după discuțiile cu cancelarul german Angela Merkel. Merkel declara că Marea Britanie trebuie să vină cu alternative privind granița cu Irlanda în termen de 30 de zile, provocare acceptată de premierul britanic.

”Ceea ce a spus ieri cancelarul Merkel este în acord cu esența discuțiilor noastre, adică avem nevoie să vedem ceva concret în următoarele 30 de zile”, a spus Macron, într-o conferință de presă comună, susținută alături de Boris Johnson.

Premierul britanic a declarat, la rândul său, că, sub nicio formă, Marea Britanie nu va institui controale vamale la granița dintre Irlanda, membră a UE, și Irlanda de Nord.

Vorbind alături de președintele francez, Johnson a susținut că înțelege foarte bine dorința UE de a apăra integritatea pieței sale unice, adăugând însă că, în opinia sa, acest lucru este compatibil cu un acord Brexit care să asigure integritatea Regatului Unit.