​Procurorii Direcției Naționale Anticorupție ar fi deschis un dosar în care este implicat agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, privind observațiile depuse de acesta în cauza Dragnea contra României, dar Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut dosarul de la DNA, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Contactată de HotNews oficial, DNA nu a confirmat și nici nu a infirmat existența dosarului. Nici Viorel Mocanu nu a comentat informațiile, la solicitarea telefonică din partea HotNews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, luni, 22 iulie secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Viorel Mocanu a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Marți, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele.

HotNews a încercat să-l contacteze telefonic pe Viorel Mocanu. Secretarul de stat nu a răspuns apelului telefonic, însă a trimis un SMS în care ne-a indicat să-i scriem tot un SMS.

Până la publicarea acestei știri, Viorel Mocanu nu a răspuns la SMS-ul pe care HotNews i l-a trimis cerându-i un punct de vedere.

De asemenea, HotNews a întrebat și la DNA în legătură cu informațiile pe care le-am primit de la sursele noastre judiciare, privind existența unui dosar DNA în care ar fi implicat Viorel Mocanu, referitor la acțiunea sa în cauza Dragnea vs. România.

Vineri dimineața DNA ne-a răspuns oficial că nu ne poate preciza nici dacă există, nici dacă nu există un astfel de dosar:

În acest moment nu deținem date care ar putea face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menționate de dvs. la punctul întâi din cererea dvs..

Prin urmare, nu vă putem furniza nici un fel de informații despre existența sau inexistența unei cauze care să privească aspectele din cererea dvs.

În situația în care cele menționate de dvs. în cerere ar face obiectul unei cauze penale, informațiilor solicitate le sunt incidente prevederile art. 25 alin (1) “Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză….” și alin. (3) “Informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, precum şi datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice….” din Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass – Media.

De asemenea, DNA ne-a mai transmis un răspuns:

„Întrucât informațiile solicitate de dvs. vizează o presupusă cauză aflată în lucru la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a intra în posesia acestora, vă rugăm să vă adresați acestei structuri de Parchet”.

Independent de HotNews.ro, publicația G4Media a publicat vineri dimineața un articol în care arată că, potrivit unor surse, joi, 25 iulie, DNA a predat în original SIIJ documentele solicitate.

De unde ar fi plecat totul

În data de 16 mai 2019, HotNews.ro a a publicat o investigație privind acțiunile întreprinse de agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, în dosarul în prin fostul șef PSD Liviu Dragnea încearcă să obțină revizuirea condamnării la 2 ani cu suspendare în cazul Referendumul.

Liviu Dragnea va putea scăpa printr-o posibilă soluție favorabilă la CEDO și de condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României.

Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect. HotNews.ro a consultat la Strasbourg documentele depuse în acest dosar.

Informația pe scurt:

  • În 3 octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O'Connor, depune o plângere la CEDO prin care speră să obțină apoi la Înalta Curte revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.
  • Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”
  • În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia
  • În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar
  • În locul ei, Dăncilă îl numește în aceeași zi pe Viorel Mocanu, un avocat de 35 de ani care i-a avut drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam
  • În 11 martie, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care cere CEDO direct aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Din documentele din dosar studiate de HotNews.ro la Strasbourg reiese clar că Brumar și echipa ei s-au bătut, în zeci de pagini de observații meticuloase, cu Dragnea și avocații lui.

Documentele depuse de Mocanu sunt disponibile AICI.