O cincime dintre călătorii care circulă cu trenul sunt studenți și nu ei sunt cauza numărului insuficient de locuri în trenuri, ci deficitul de vagoane pe care îl are CFR, spune liderul Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Petrișor Țucă. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, afirma că trenurile sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenţi, aceeași idee fiind susținută și de ministrul Finanțelor, care vrea să condiționeze gratuitatea acestora la transportul feroviar de notele din facultate.

Tren in Gara de NordFoto: Treehugger

Potrivit acestuia, "studenții nu circulă foarte mult", iar datele transmise de CFR Călători arată că în 2018 numărul total de bilete vândute pentru studenți este 20% din numărul total, scrie Mediafax.

"O cincime din călătorii CFR sunt studenți. Nu cred că o cincime blochează trenurile țării. Aceeași societate ne spunea că în momentul de față circulă cu un deficit de vagoane de 50%, adică materialul rulant pe care-l pune la dispoziție CFR Călători este în momentul de față cu 50% mai mic decât ar trebui să fie", a declarat liderul ANOSR, înainte de întâlnirea de la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă declara că se va întâlni cu reprezentanții studenților pentru a vedea care sunt problemele prioritare pentru ei.

Declarațiile liderului ANOSR au loc în contextul în care ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a susținut marţi că trenurile sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenţi. Aceeași idee este susținută și de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: "De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii? Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război şi merge la ghişeu. Şi vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Şi i se spune: . Este corect?”.

Teodorovici vrea să condiționeze această facilitate pentru studenți de performanța lor, adică să beneficieze de călătorii gratuite cu trenul doar studenţii fără restanţe. "De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi”.