Institutul "Cantacuzino" a început pregătirea personalului în perspectiva producerii vaccinului gripal, iar o echipă de operatori a început primele teste pe substrat biologic, pentru realizarea loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal, a anunțat miercuri Ministerul Apărării, care în decembrie 2017 a preluat acest institut de la Ministerul Sănătății.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului Apărării (MApN), o echipă formată din operatori recent integrați în colectivul Institutului Cantacuzino face, în scop de învățare a procedurilor și etapelor de producție, primele teste pe substrat biologic, pentru realizarea loturilor experimentale, necomerciale, de vaccin gripal. Procesul de instruire va avea caracter continuu, până la atingerea nivelului de performanță necesar, și va fi coordonat de specialiști ai institutului, spune MApN într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Conform secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică, la finalul acestui proces de instruire, operatorii Institutului Cantacuzino vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, necomerciale, de vaccin gripal, prima etapă în cadrul proiectului strategic de reluare a producției de vaccin gripal pentru uz comercial.

"Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru acest proces ireversibil, la finalul căruia să readucem Institutul Cantacuzino la statutul de producător de vaccin gripal. Obiectivul nostru este să facem tot ce e posibil pentru a asigura independența țării în acest domeniul și, astfel, să fim mult mai bine pregătiți pentru a face față unor situații de risc epidemiologic. De aceea, reluarea producției de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, în cel mai scurt timp posibil, este o datorie în primul rând față de români”, a subliniat Mihai Dan Chirică.

De la începutul acestui an, 100 de posturi de cercetător, medic, biolog, biochimist, farmacist, inginer și personal administrativ au fost scoase la concurs de Institutul Cantacuzino. Ministerul Apărării Naționale spune că a alocat peste 40 de milioane de lei pentru modernizarea zonelor de producție ale institutului, atât prin achiziționarea de noi echipamente de înalt nivel tehnologic, cât și prin reabilitarea și consolidarea infrastructurii existente.

În toamna anului trecut, Mihai Fifor, ministrul Apărării la acea vreme, anunța că celebrul vaccin anti-gripal românesc Polidin, care nu se mai produce din anul 2012, ar putea reveni pe piață în 2019, iar producţia de vaccinuri ar urma să fie reluată la Institutul Cantacuzino, la o unitate de producţie nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, până la finele lui 2019. În decembrie 2017, Institutul Cantacuzino a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale de la Ministerul Sănătății.