75 de ani de la tentativa de asasinare a dictatorului Adolf Hitler. Merkel îi îndeamnă pe germani să combată extrema-dreaptă și să apere democrația
Merkel i-a mulțumit ofițerului german Claus von Stauffenberg și altor germani care au încercat să îl asasineze pe Hitler, în 1944, plănuind să arunce în aer clădirea în care se afla dictatorul nazist, cărând o bombă într-o servietă. Stauffenberg și alte 200 de persoane care au luat parte la conspirație au fost prinși și executați.
Merkel i-a îndemnat pe cetățeni să se implice în programe care contribuie la consolidarea democrației.
"Această zi ne amintește nu doar de cei care au acționat pe 20 iulie, dar și de toți cei care au luat atitudine împotriva regimului nazist”, a spus ea într-un mesaj video.
"Astăzi, și noi avem obligația de a ne opune tuturor tendințelor care vizează distrugerea democrației, inclusiv forțelor extremei-drepte”, a mai spus cancelarul.
Formațiunea extremistă Alternativa pentru Germania a devenit în luna mai cel mai mare partid de opoziție din Parlament, promovând o agendă anti-migrație și naționalistă. În ulimii ani, Germania s-a confruntat cu mai multe atacuri ale extremei drepte, inclusiv uciderea unui politician, în spatele căreia autoritățile cred că se află grupări care au legături cu extremiști neo-naziști.
Colonelul german de 36 de ani, Claus von Stauffenberg , este cel care a încercat să îl asasineze pe Adolf Hilter în timpul unei întâlniri care a avut loc la sediul secret al dictatorului nazist, denumit ”Adăpostul lupului”, în cadrul Operațiunii Walkure, pe 20 iulie 1944. Hitler a supraviețuit tentativei de asasinat, suferind răni minore, după ce cineva a mutat servieta în care era ascunsă bomba, așezând-o lângă piciorul mesei, care a atenuat astfel efectele exploziei.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Cit despre asasinarea lui Hitler, cred ca la acea data ar fi avut un efect redus in Europa, respectiv cred ca rusii nu s-ar fi oprit, iar in Asia
poate ca nu ar fi fost cele 2 bombe in Nippon.
Ar fi murit mult mai putin oameni, asta da.
AfD e cu atentatele, vezi cazul Walter Lübcke, ucis de un extremist de dreapta, vezi numerosii politicieni CDU si SPD (de ex. primarul din Leipzig) care au primit mesaje de amenintare. Tot ca in anii ´30.
Bineinteles ca AfD sunt cei mai vizibili, la 12-13% in sondaje, dar pe langa ei mai exista o serie de grupari extremiste: Identitäre Bewegung, NPD si inca vreo cateva.
Criminalii anarho-comunisti de la antifa nici nu exista, sint o inventie a ''extremei drepte'', ce sa mai zic de invazia islamica arabo-africana, de care merkel este direct raspunzatoare si care nici ea nu exista.
Va veni si ziua in care va deveni public adevarul despre aceasta tovarasa, cel mai valoros agent sovietic din toate timpurile.