Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a făcut apel la combaterea ascensiunii extremei-drepte, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la tentativa de asasinare a dictatorului nazist Adolf Hitler, relatează BBC News.

Angela MerkelFoto: Captura presidency.ro

Merkel i-a mulțumit ofițerului german Claus von Stauffenberg și altor germani care au încercat să îl asasineze pe Hitler, în 1944, plănuind să arunce în aer clădirea în care se afla dictatorul nazist, cărând o bombă într-o servietă. Stauffenberg și alte 200 de persoane care au luat parte la conspirație au fost prinși și executați.

Merkel i-a îndemnat pe cetățeni să se implice în programe care contribuie la consolidarea democrației.

"Această zi ne amintește nu doar de cei care au acționat pe 20 iulie, dar și de toți cei care au luat atitudine împotriva regimului nazist”, a spus ea într-un mesaj video.

"Astăzi, și noi avem obligația de a ne opune tuturor tendințelor care vizează distrugerea democrației, inclusiv forțelor extremei-drepte”, a mai spus cancelarul.

Formațiunea extremistă Alternativa pentru Germania a devenit în luna mai cel mai mare partid de opoziție din Parlament, promovând o agendă anti-migrație și naționalistă. În ulimii ani, Germania s-a confruntat cu mai multe atacuri ale extremei drepte, inclusiv uciderea unui politician, în spatele căreia autoritățile cred că se află grupări care au legături cu extremiști neo-naziști.

Colonelul german de 36 de ani, Claus von Stauffenberg , este cel care a încercat să îl asasineze pe Adolf Hilter în timpul unei întâlniri care a avut loc la sediul secret al dictatorului nazist, denumit ”Adăpostul lupului”, în cadrul Operațiunii Walkure, pe 20 iulie 1944. Hitler a supraviețuit tentativei de asasinat, suferind răni minore, după ce cineva a mutat servieta în care era ascunsă bomba, așezând-o lângă piciorul mesei, care a atenuat astfel efectele exploziei.