Constatările se regăsesc în Raportul Corpului de Control al ministrului de Interne, care timp de două luni a făcut verificări extinse asupra tezelor de doctorat susținute după anul 2011, raport obținut în exclusivitate de Emilia Șercan. Rămâne o necunoscută, însă, numărul total de teze care nu se regăsesc în arhiva Academiei de Poliție din toate cele susținute vreodată în această universitate.
Verificările de la Academia de Poliție scot la suprafață și alte informații de-a dreptul șocante: la nivelul instituției nu există o evidență clară a persoanelor cărora li s-a acordat titlul de doctor și nici a dosarelor de doctorat ale acestora.
La 21 martie 2019, Consiliul de Administrație al Academiei de Poliție a decis ca tezele de doctorat ale rectorului, prorectorilor, decanilor și șefilor de servicii să fie verificate de Comisia de Etică. În total, 14 persoane. Până la finalizarea controlului Ministerului de Interne, la finalul lunii mai 2019, doar 10 din cele 14 persoane și-au pus tezele de doctorat la dispoziția Comisiei de Etică. Cei patru care au refuzat să își pună tezele de doctorat la dispoziția Comisiei de Etică a Academiei de Poliție sunt: Cristian Eduard Ștefan, decanul Facultății de Poliție; Bogdan Țonea, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative; Ștefan Trache, decanul Facultății de Pompieri și Iulia Cheșcă, decanul Facultății de Arhivistică.
Cealaltă constatare surprinzătoare din Raportul Corpului de Control al ministrului de Interne se referă la 80 de teze de doctorat susținute în intervalul 2011-2016 care nu se regăsesc în format electronic, mai exact în versiune word, în arhiva Academiei de Poliție. Cele 80 de teze reprezintă un procent de 30,5% din totalul celor 262 de lucrări științifice susținute în intervalul 2011-2016 la Academia de Poliție.
Raportul include o altă informație surprinzătoare despre aceste 80 de teze dispărute: ele existau în Academia de Poliție în martie 2016 “atât în format letric cât și electronic”. La acea dată, toate tezele au fost trimise în format pdf Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), fapt consemnat în registrele de corespondență dintre Academie și CNATDCU verificate de reprezentanții Ministerului de Interne.
Ce s-a întâmplat ulterior momentului transmiterii tezelor către CNATDCU și cum de au dispărut rămâne un mister. Surse din cadrul Academiei au declarat că după ce a fost anunțată pentru prima dată verificarea tuturor tezelor de doctorat cu un soft de verificare a similitudinilor, în data de 26 iulie 2016, de către fostul rector Daniel Torje, multe CD-uri pe care erau stocate teze în versiune electronică au fost făcute dispărute cu complicitatea unor oameni din interiorul Școlii Doctorale.
altfel ar fi stiut sa teza lui kovesi a fost analizata recent cu un astfel de soft.
dar... mna, poate ca stie foarte bine lucrul acesta si doar incearca sa distraga atentia...
Acolo ar trebui demisi cam 80-90% din oamenii cu functie de raspundere, dar oare se vrea, sau se merge pe "burta". Si cand te uiti la ei, le crapa imbracamintea, de prea multe privilegii.
Sau sunt nume grele din minister care au decis ca e mai bine sa ramana militian decat " doctor"?
Cei care le-au obtinut pe bune - daca exista - sa iasa la lupta si sa se desprinda de intrusi.
Dar eu banui ca ei ar fi de fapt intrusii
Pana cand nu se clarifica tot, poti sa fii curat ca lacrima, vei fi privit cu suspiciune oriunde mergi cu doctoratul de la Academia de Politie.
Eu zic ca valoarea omului este, pana la urma cea care conteaza; nu ar trebui ca doctoratul sa fie un scop in sine.
Sa publice si Academia lista persoanelor care au lucrări doctorale.
Prin "incrucisare" se poate vedea "cui" i-a disparutl ucrarea.
Si intr-o zi se poate descifra numele celor care li s-a furat lucrarea.
Pot fi câteva mii de "doctori" făcuți de Academie.
La fel si in Minister, la cadre, au sigur evidente.
Mai mult din aplicația de salarii se pot extrage numele si nr de milițieni cu doctorat.
Nu sunt secrete de stat si media poate solicita in baza Legii544 privind accesul la informatii publice.
"Letric este termenul utilizat pentru a descrie formatul unui document.
Un document în format letric este acel document imprimat (listat) pe un suport de hârtie.
Datorită utilizării pe scară largă a documentelor în format electronic (acesta devenind un standard de la sine înţeles ), este necesar uneori a se specifica faptul că, un document este în format letric, adică imprimat (listat) pe suport fizic de hârtie."
Totusi, e bine de stiut ca exista copii dupa toate tezele la CNADTCU.
Daca as fi ziarist curios m-as duce sa le caut acolo.