Magistrați, despre "taxa de solidaritate": Absolut neconstituțională / O mare nemernicie / Ar urma un val de plângeri în instanță

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 17 iulie 2019, 14:04 Actualitate | Esenţial


Pensii
Foto: Hotnews
Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că o "taxă de solidaritate" pentru pensiile peste un anumit plafon ar fi absolut neconstituțională și că ar fi "o mare nemernicie" ca anumite categorii să fie obligate să suporte din pensia lor majorarea altor pensii. Aceeași problemă de constituționalitate este ridicată și de judecătorul Horațius Dumbravă, care spune că un act normativ pe acestă temă ar încălca independența magistraților și că dacă se va ajunge la o decizie, aceasta ar trebui să fie a Parlamentului, cu implicarea obligatorie a CSM. În același timp, el spune că ar trebui, separat, să fie revizuite pensiile unor magistrați care au 20.000-25.000 de lei, după ce în pensie au fost incluse drepturi salariale restante, situație "cel puțin imorală". La rândul său, judecătorul Cristi Danileț crede că dacă aceste pensii vor fi reduse, va urma un val de plângeri în instanță.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD a fost convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celor care depăşesc această sumă urmând să le fie aplicată o "taxă de solidaritate”. Marți, Teodorovici a declarat pentru HotNews.ro că viitoarea taxă de solidaritate ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor mari, peste un anumit plafon care urmează să fie decis.

Augustin Zegrean: Este o nemernicie

Măsura este criticată dur de fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a declarat pentru HotNews.ro că guvernanții i-au "păcălit" pe magistrați sau pe angajați din SRI să iasă la pensie la 40-50 de ani, cu 25 de ani vechime, dându-le pensii mari, pe care acum vor să le reducă: "Guvernanții s-au obișnuit să facă legi prin care să păcălească populația. Așa i-au păcălit pe polițiști să iasă la pensie la 40-50 de ani, spunând că le dă o sumă de bani la ieșirea la pensie, pe care nu le-au mai dat-o, așa i-au păcălit pe militari și pe judecători să iasă la pensie cu 25 de ani vechime, dându-le pensie mare și acum vin și spun că le taie pensiiile, că sunt prea mari. E o înșelăciune. Nu a ieșit nimeni la pensie că a vrut el să iasă la 40-45 de ani , au fost ademeniți să iasă la pensie la 40 de ani. Un om care a ieșit la pensie din SRI sau din justitie a primit o pensie de 5.000-10.000 de lei și acum vin și i-o taie. Dacă rămânea la serviciu avea salariul mare".

El afirmă că un astfel de act normativ ar fi total împotriva regulilor constituționale și a Dreptului.

"Cred totuși că cel care a făcut acest anunț nu era într-o situație foarte sigură pe el. E de neînțeles să dai lege să mărești salariile, să dai lege să mărești pensiile, iar a doua zi să vii să spui că iei de la ceilalți. Dacă vor tăia pensiile, sper că acestă nebunie se va opri la Curtea Constituțională. Și eu am pensie de magistrat, dar am muncit 42 de ani pentru asta, nu poți spune că nu au contribuit aceste categorii. În toată lumea magistrații au pensii mai mari decât restul populației. (...) Toate legile pentru pensii făcute după '90 sunt defecte, au inventat această poveste cu punctul de pensie, adică nu mai contează cât am contribuit, contează cât e valoarea punctului", a adăugat Augustin Zegrean.

Judecătorul Horațius Dumbravă: Noțiunea de pensie ține de independență / Trebuie ieșit din zona populistă

Judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ridică și el problema de constituționalitate a unui act normativ care ar impozita pensiile mari și spune că se intră într-o zonă a măsurilor populiste.

Argumentele judecătorului:
 • "Afectează mult prea puține persoane care au pensii peste 10.000 de lei dacă rămâne acest cuantum de taxare, adică suma adusă la bugetul de stat ar fi infimă, ceea ce duce la ideea unei măsuri populiste.
 • În 26 mai, românii au fost la un referendum pentru justiție și cu o majoritate covârșitoare au votat că nu este posibilă adoptarea de Ordonanțe de Urgență în zona organizării judiciare, care se referă în mai multe rânduri la independența judecătorilor și a instanțelor. Ori noțiunea de pensie, salariul și alte drepturi și obligații ale judecătorilor țin de independență.
 • Ar fi o mare greșeală o Ordonanță de Urgență pe această temă. Ar fi neconstituțională. Dacă se ia totuși în calcul o astfel de măsură, trebuie dezbatere în Parlament și Parlamentul ar trebui să decidă, mai ales într-un domeniu atât de delicat.
 • Ar trebui o dezbatere fără alegații populiste sau sindicaliste. Din păcate, unii judecători și asociații profesionale ale magistraților și-au asumat apărarea salariilor și pensiilor într-o manieră sindicalistă. Nu trebuie exagerări nici din partea asociațiilor de magistrați, nici a Guvernului.
 • Independența magistraților și prin astfel de măsuri salariale, pensii și promovări în funcții de execuție a avut un rol pentru a reduce drastic corupția și a întări integritatea în sistemul judiciar. Astăzi nu mai vorbim de un cadru extins de corupție în justiție, mai sunt foarte puține cazuri de magistrați corupți.
 • Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este garantul independenței justiției și este imperios necesar ca CSM să intervină nu doar în dezbaterea unui act normativ pe această temă. Nu am văzut la CSM un comunicat pe această temă. Dar trebuie ieșit din zona sindicalistă și populistă".
Judecătorul a mai spus că, separat, ar trebui revăzute pensiile enorme ale unor magistrați, la care s-a ajuns după ce au fost incluse drepturi salariale restante:
 • "Trebuie revăzute exagerările, dacă nu ilegalități, măcar practici imorale. Nu este posibil ca un judecător sau procuror să iasă la pensie cu o pensie în care să fie incluse drepturi salariale restante și au fost foarte multe situații imorale nu numai în raport cu ceilalalți magistrați care au ieșit la pensie raportând 80% din salariul brut, așa cum spune legea, ci și în raport cu întreaga societate.
 • Este imoral, este vorba de multe situații, ci nu într-un singur județ, de pensii de 20.000-25.000 de lei. Casele de pensii au o mare responsabilitate aici, pentru că nu ar fi trebui să accepte așa ceva.
 • Cum e posibil ca un judecător care iese la pensie să aibă pensia mai mare decât ultimul salariu pe care l-a avut în funcție? Au ieșit la pensie cu pensii mai mari decât salariul din luna anterioară".
Judecătorul Cristi Danileț: Dacă aceste pensii vor fi reduse, va urma un val de plângeri în instanță

La rândul său, judecătorul Cristi Danileț afirmă că impozitarea pensiilor mari ar putea avea probleme de constituționalitate.

”Și magistrații au pensii de serviciu, noi așa le numim, nu neapărat pensii speciale. O impozitare mai mare a acestor pensii înseamnă desigur o reducere a pensiilor, iar o astfel de măsură legislativă va trebui să treacă testul de constituționalitate, pentru că în urmă cu câțiva ani CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse. De aceea, spun că s-ar putea să existe o problemă de constituționalitate”, a declarat la RFI Cristi Danileț.

El spune, de asemenea, că modificarea oricăror dispoziții legale privind salariile sau pensiile magistraților în mod firesc trebuie discutată cu reprezentanții acestora.

Judecătorul crede că dacă aceste pensii vor fi reduse, va urma un val de plângeri în instanță: "Practic, ar fi vorba de o scădere a venitului net încasat de către persoanele în cauză, ceea ce indubitabil va atrage contestări în justiție, iar în justiție se va invoca excepție de neconstituționalitate și va ajunge până la urmă acest litigiu la CCR”.

Precedent la Curtea Constituțională

La Curtea Constituțională există un precedent legat de reducerea pensiilor și a pensiilor speciale în 2010, după măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc. Atunci, Cabinetul Boc a redus cu 25% salariile și voia să taie și pensiile cu 15% și să recalculeze pensiile de serviciu ale magistraţilor.

În iunie 2010, Curtea Constituțională a decis că reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţională, la fel şi articolul care prevedea recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. În schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a fost declarată constituțională. Sesizarea la Curtea Constituțională a fost făcută atunci de PSD.

În România există, conform informațiilor obținute pe surse: 161.000 de pensii speciale din zona MAI, MApN și SRI, dar nu știm, încă, câte sunt peste plafonul invocat inițial, de 10.000 de lei. De asemenea, mai sunt circa 3.800 care primesc pensie specială prin Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, în medie suma fiind de peste 18.000 lei. Mai sunt circa 1.400 de persoane care primesc indemnizație specială prin Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România în medie de aproape 11.000 lei/lună.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


10962 vizualizari

 • +29 (31 voturi)    
  mda (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:08)

  sentenced [utilizator]

  o sa sara de cur in sus comunistii din vechea garda acum.
  • +12 (16 voturi)    
   Fondul de pensii al judecătorilor din Texas (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:52)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   e unul dintre cele mai cinstite sisteme din domeniu.

   Contribuția judecătorului aflat în activitate e de 9% în fiecare lună, iar pensia lunară reprezintă jumătate din salariul unui judecător activ de la o instanță de același nivel cu instanța la care a activat judecătorul pensionat.

   În felul ăsta există și indexare automată (când cresc salariile judecătorilor, cresc automat și pensiile) dar nu se ajunge la situații când pensia să fie mai mare decât salariul unui judecător în activitate.

   Asta ar fi soluția cinstită și pentru România, fără niciun fel de pensii speciale. Statul ar trebui să contribuie și el la acel fond de pensii, pentru că nu sunt suficiente contribuțiile judecătorilor în activitate, dar măcar ar fi un sistem cinstit și transparent.
   • -4 (6 voturi)    
    Bine ca esti pe aici (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:21)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Bine ca esti pe aici. Altfel, acum cand sunt 30 de comentarii, aproape nu mai recunosc pe nimeni - credeam ca nu sunt pe pagina HN.
    Comentatorii standard, preocupati de binele Romanikei, de Endependenta Justitiei, etc, etc (mi-a cazut o lacrima)...
    ...adica fauna standard, plusoida, a HN lipseste.

    PS: cu Texasul....nu merge. Nu ca e rau ce zici matale, da' romanii vor sa aiba bani ca americanii, Doamne fereste sa gandeasca si/sau sa munceasca ca ei!
    Adica...romanasii sunt "de dreapta"... ca mana dreapta o tin intinsa la pomenile sau sinecurile statului.
    • +6 (8 voturi)    
     Nu este o nemernicie ca un magistrat care a (Miercuri, 17 iulie 2019, 21:26)

     cartofil [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     activat cu devotament in sprijinirea regimului ceausist si dupa aceea in regimurile lui Iliescu sa ia acum, de la nenorocitii care mor prin spitale sau iau imprumut sa-si plateasca factura iarna, 50.000lei/luna pensie ?????????????? hei, pe ce lume treaima ???? Cat de infect poti fii sa ai o asemenea pretentie ????? Un animal din asta ia o pensie de 25 x mai mare decat un medic specialist. Este drept ???? Este normal ???? Un medic salveaza vieti, un animal din asta a nenorocit vieti pe vremea impuscatului. Si sa ia o pensie de 25 x mai mare ??? Cate guri are nerusinatul care afirma ca este o nemernicie sa li se umble la pensii, cu cate guri mananca ????
  • -11 (11 voturi)    
   Faraoane, tu știi ce-i acela „comunist”!? (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:16)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   După scris, fac pariu că nu.
 • +30 (34 voturi)    
  Justitia RO (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Justita RO a fost, este si va fi principalul sprijin al Ciumei Rosii - deci trebuie sa se imbuibe ca sa slugareasca asa cum sunt comenzile. Magistratii corupti ca Savonea, Enache, Stan, Dorneanu, Varga, etc etc trebuie rasplatiti cu pensii babane pentru TICALOSIA lor.
 • +28 (28 voturi)    
  Hai hai (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:14)

  Fanel01 [utilizator]

  Mai taie din ele dale-n colo de pensii speciale !
 • +27 (33 voturi)    
  90 din populatie (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:16)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  isi doreste reducerea acestor pensii nebunesti. Partidul care ar sesiza CCR ar dispare secunda 2
  • +8 (12 voturi)    
   95%. (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:59)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

   Corecție.
   • +5 (7 voturi)    
    So what? (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:10)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Justitia e Endependenta. Voi aveti dreptul sa-i dati bani, ea are dreptul sa-si asume ca i se cuvin, altfel ataci Endependenta Justitiei (pentru care, dealtfel, ai votat pe 26 mai).
    Daca maine faceti o lege cum ca pensiile speciale se transmit la urmasii magistratilor, in 6 luni devine de nezdruncinat. In trei ani, orice incercare de revenire la situatia actuala, adica cea in care pensia NU se mosteneste va fi considerat atac la endependenta Justitiei.
    Omenirea a mai trecut prin perioade d'astea: Evul Mediu - Inchizitia. Tot asa era: suprastatala, de neatins, cu privilegii mai mari decat regii. NU se cunoaste nici macar un Inchizitor care sa nu fi considerat ca toate cele de mai sus i se cuvin !

    Asa ca...crezi ca nu vor gasi mecanismul prin care sa ajunga la CCR trebusoara asta? Zau? Chiar crezi?
   • -1 (1 vot)    
    99% sau chiar 99,99% (Miercuri, 17 iulie 2019, 21:34)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Sunt cateva mii de pinguini care profita de legea asta. Pentru acesti indivizi care nu au facut absolut nimic pentru romani, dimpotriva , au distrus vieti pe vremea lui ceasca si, probabil, si acum sa stea Romania din drumul ei ????
 • +31 (35 voturi)    
  Hopaaaa...se răscoală lighioanele. (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:16)

  prec [utilizator]

  Nu le convine.
  TOATE PENSIILE „SPECIALE” TREBUIE DESFIINȚATE!!!!
 • +16 (18 voturi)    
  Hehehe, iata momentul adevarului: (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:24)

  newlook [utilizator]

  Magistratii patrioti, DegrabaAdunatoriDeBaniPublici... ...altfel "de dreapta", "grijulii cu binele Romanikei", care condamna fara probe "ca sa nu dea un semnal negativ societatii"....
  ...ei bine, in corpore, sunt tare grijulii cu marimea osului LOR, primit de la norod.

  Inca ceva:

  I-auzi pentru ce zice Dumbrava (mare fost judecator, nu stiu ce kk-mk prin Justitia "Endependenta" romaneasca) ca au votat romanii in Mai:

  "NU VA ATINGETI DE SINECURILE NOASTRE !"

  iata citatul exact:
  "În 26 mai, românii au fost la un referendum pentru justiție și cu o majoritate covârșitoare au votat că nu este posibilă adoptarea de Ordonanțe de Urgență în zona organizării judiciare, care se referă în mai multe rânduri la independența judecătorilor și a instanțelor. Ori noțiunea de pensie, salariul și alte drepturi și obligații ale judecătorilor țin de independență."

  Bravo, pentru sinecurile Justitiei au votat romanii in Mai !
 • +17 (17 voturi)    
  Nemernicia legilor cu dedicatie pt. magistrati (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:27)

  Plagarus [utilizator]

  Unii au ajuns să primească pensie mai mare decât salariul avut pe când activau în profesie.
  Modul de calcul al pensiei este unul special, derogatoriu. Pensia de serviciu se calculeaza, conf. Legii 303/2004: „80%!! din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare brută lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ULTIMA luna de activitate inainte de data pensionarii”. Dacă au avut și drepturi salariale restante caștigate în instanțe, ultimul salariu putea fi foarte mare.
  Plus ca principiul contributivității are un rol minor în stabilirea pensiei.

  Raportul este de 1:14 dintre pensia medie netă din România la sfîrşitul anului 2018 (1222 lei) şi pensia medie netă a juzilor/procurorilor/asimilaţilor magistraţilor (16.688 lei, din care 15.453 lei
 • +6 (10 voturi)    
  Zegrean cu drepturi de handicap ... (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:28)

  bubalacap [utilizator]

  Zegrean stie de ce nu vrea impozit progresiv. Are o pensie foarte mare, in urma unor venituri neimpozitate pe motive de handicap. Cum vedea el sa citeasca documentele la CCR este o dilema mare si pentru fostii sai colegi.
  Ceilalti magistrati stiu ca se poate ajunge pana la CCR, care vor invoca independenta justitiei - bla, bla, bla, chiar daca justitiabilii sunt acasa, la caldurica sau racoare, adica la pensie nene.
  Ce nu ne amintesc magistratii, desi alta data au facut-o, este ca politica impozitarii veniturilor este atributul guvernului. Asa ne-a comunicat si UE prin institutiile sale.
  Problema impozitarii este alta si magistratii sar la bataie preventiv: sistemul/modalitatea de impozitare trebuie sa fie unica pentru toti cetatenii Romaniei, pensionari sau angajati.
  Sau poate este o furtuna intr-un lighean?
  Moderatorule ma cam sari/cenzurezi.
 • +18 (18 voturi)    
  18000 RON / luna and counting (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:32)

  Rha-Doo [utilizator]

  Curat neconstitutional sa se reduca pensiile magistratilor de 18000 mii de RON / luna!

  Sa nu uitam ca la aceste valori s-a ajuns prin marirea salariilor din sistem, marirea data cadou de politicieni doar-doar vor fi lasati in pace, prin decizii ale CCR sau ale instantelor de judecata care au analizat impartial!
 • +14 (14 voturi)    
  Ei ce să zică... (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:34)

  modream [utilizator]

  ...doar sunt beneficiari de pensii speciale. Nu trebuie impozitate, ci desființate!
 • +12 (14 voturi)    
  pensii speciale (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:35)

  dan3 [utilizator]

  Cu ce e neconstitutionala o taxare progresiva a veniturilor (salarii, pensii) foarte mari? Parca un anume premiu a fost taxat in Anglia cu 45%.
 • +19 (19 voturi)    
  Vobind de Constitutie... (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:48)

  mihg [utilizator]

  Cum se intampla ca in tara asta sa fie constitutionala doar cresterea, iar descresterea sa fie neconstitutionala?
  Daca tot vorbim de Constitutie ar trebui sa se stie ca este constitutional sa primeste in functie de cat muncesti/ai muncit precum toata lumea? Cand tie, magistratule, ti s-a dat posibilitatea sa iesi la pensie la 45-50-55 de ani si cu o metoda de calcul diferita fata de cea a restului populatiei pensionare, oare a fost constitutional? Cum sa deschizi gura si sa zici atatea ineptii?!
  • +3 (3 voturi)    
   Si cum pensia speciala e constitutionala (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:11)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui mihg

   si nediscruiminatorie dar o eventuala taxa pe nesimtire e neconstitutionala??? Ia sa scoatem TOATE pensiile speciale
 • +5 (11 voturi)    
  disperare??? (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:57)

  /./ [utilizator]

  Impozitarea pensiilor se gaseste peste tot in interiorul UE.Nu e posibil ca 90% din pensionari sa castige o pensie medie de 1000 ron iar 10% din pensionari sa castige o pensie medie de 10000 ron.Dupa mine orice pensie mai mare de 2000 ron trebuie impozitata progresiv, astfel suma intre 2000 si 3000 impozitare de 40% , 4000-5000 50% si asa mai departe tot ce depaseste 10000 trebuie impozitat cu 99%
  • +4 (8 voturi)    
   exagerare? (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:35)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Impozitul progresiv e pe venit, nu pe pensie, ci din orice sursa. La noi, diferenta de salariu intre diverse categorii este mare, si implementarea unui impozit progresiv drastic ar duce la emigrare si depopulare. Mai ales ca nu primesti servicii medicale, infrastructura.
   Pensiile ocupationale (MAI, MapN, servicii) sunt vreo 161 mii si cele denumite speciale sunt vreo 10 mii. Deci nu sunt 10% peste 10 mii lei, spunea cineva ca exista chiar vreo 300 de pensii contributive peste 10 mii de lei (directori de banci, si alte functii inalte).
   Perfect de acord cu limitarea privilegiilor speciale, dar impozitarea progresiva doar a pensiilor e ciudata (mai ales daca sunt contributive).
  • +1 (1 vot)    
   Pe bune? (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:38)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Dar ce-ar fi sa facem la fel si cu salariile si sa ti se ia din salariu exact acelasi impozite pe care in "marinimia" ta tembela le propui pentru pensionari?
   Pai bai desteptule dupa ce am muncit 38 de ani si am platit din salariul meu toate contributiile cu virf si indesat si mi se calculeaza o pensie de 4000 de lei vii tu si cu ciuma rosie sa-mi luati iar din bani? Pai m-am saturat de comunist ca voi!
   In plus baiete chestia asta e contagioasa 100%, adica pe limba ta inseamna ca intr-o buna zi ve iesi si tu la pensie si sa vedem daca vei gindi la fel. E plina lumea de idioti.
 • +6 (6 voturi)    
  ........... (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:02)

  ak33 [utilizator]

  cand s etaie de la prostime e constitutional , cand vi se taie voua nu mai e
  hodorogilor , sunteti in slujba poporului , traiti ca poporul
 • +9 (9 voturi)    
  hotzie (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:02)

  ber [utilizator]

  Hoti, Hoti, Hoti! Dau bani nemunciti slugilor si pe urma ii spoliaza pe cei care au muncit si au contribuit!
 • +14 (14 voturi)    
  Dar creșterea pensiilor lor ... (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:07)

  BleahBleah [utilizator]

  Fu constituțională?
  • +2 (2 voturi)    
   Eh ce mai conteaza ?! (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:14)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

   Singurele chestii constitutionale sunt pensiile speciale si atat. Restul e rasist, discriminatoriu, sovin. antisemit, neconstitutional etc...
 • +12 (12 voturi)    
  plingeri (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:08)

  DrIon [utilizator]

  Cine credeti ca vor judeca plingerile in instanta ale magistratilor?
 • +12 (12 voturi)    
  La munca (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:13)

  Brutus2 [utilizator]

  mah nemernicilor! Bani pe baza principiului contributivitatii, nu pomana!
 • +13 (13 voturi)    
  Taxa pe solidaritate (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:20)

  neculel [utilizator]

  este neconstitutionala in aceeasi masura in care acordarea de pensii speciale a fost neconstitutionala. Principiul contributivitatii este expresia nediscriminarii intre cetatenii unui stat.

  Conditionarea independentei justitiei de acordarea unor pensii speciale/bonificatii nu este altceva decat un santaj ordinar si reflecta calitatea morala a unor reprezentanti ai sistemului judiciar. Cei care s-au pensionat au facut-o nu din considerente etice (nu imi mai pot exercita meseria de judecator din cauza presiunilor politice) - te poti reorienta catre o alta meserie asa cum o face maoritatea lucratorilor sau poti vorbi - ci pentru ca bonificatia primita (pensia) a fost suficient de mare.
 • +11 (11 voturi)    
  Vezi sa nu (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:28)

  ACP [utilizator]

  Orice venit se poate impozita nu conteaza provenienta. Bine ca pensiile bazate pe contributii la bugetul de pensii se pot impozita dar cele speciale nu. Nici cele nesimtite calculate incluzand diurne nu se pot modifica.
 • +9 (9 voturi)    
  daca sunt obisnuiti (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:28)

  rochiri [utilizator]

  ..doar sa ia...mai greu acum
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:45)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  conflict de interese? (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:58)

  MG [utilizator]

  casta celor ce nu lucrează vara se vor semizei?
 • +6 (8 voturi)    
  pensia speciala e constitutionala ? (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:02)

  jescu [utilizator]

  Pensia speciala in sine nu e neconstitutionala ? Am vazut formule de calcul in care pensia era calculata pe baza veniturilor salariale din luna cand s-a depus dosarul de pensie. Care cum lua un spor mai mare in luna respectiva(concediu, spor de casatorie copil, spor inmormantare parinte) isi depunea dosarul de pensie. Acea persoana lua o pensie mai mare, ramanand mai putin bani pentru persoane care au cotizat mai mult pe durata intregii vieti.
  • +1 (1 vot)    
   ba da! (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:47)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   dar ”judecatorii” de la ccr primesc pensii speciale!
 • +10 (10 voturi)    
  Suparare mare (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:06)

  geag [utilizator]

  Cind guvernul Boc a vrut sa taie pensiile speciale ce urlete au fost prin psd.Acum inventatorii mitelor speciale nu le taie , vrea sa le impoziteze cu 90% . Ce misto ! Ha ha ha !
 • +12 (12 voturi)    
  nu aduce simpatie (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:48)

  andimi [utilizator]

  reactia asta a unor oameni care au pensii URIASE nu e de natura sa atraga prea multa simpatie! Pur si simplu, datorita politicii inconstiente a PSD, nu se vor maiputea plati pensiile! Ce sa faca statul?
  Am solutia: sa ii impoziteze doar pe cei cu pensii sub 2000 de lei, asa ca sa ii multumeasca pe hotii astia! Luati fratilor tot de la amarati!
 • +3 (3 voturi)    
  impozitarea discriminatorie nu e constitutionala! (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:45)

  Antenistontel [utilizator]

  desfiintarea pensiilor speciale nu este neconstitutionala!
 • +1 (1 vot)    
  Cei ce-s contra (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:52)

  dincannes [utilizator]

  … sa ne explice ce cistiga Romania dind pensii speciale !
  Unui om capabil, muncitor este foarte bine sa-i dai un salariu "special", adica foarte mare. Ei vor imbogatii astfel toata tara.
  In Elvetia pensiile sunt egale; cine poate (adica cistiga bine) are posibilitatea sa cotizeze pentru pensii private.
  Voi ce ne conduceti, nu fiti EGOISTI !
 • +4 (6 voturi)    
  unii mai "egali" si "speciali" decat altii (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:19)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  saracii securisti si magistrati si care or mai fi, au fost ademeniti dom'le sa iasa la pensie cu pensii de zeci de mii de lei si acum li se "reduce' la 10.000+ ce mai ramane dupa impozitare si ce sa vezi, mor de foame, bietii de ei..."curat nemernicie", ca vezi dom'le, aveau salarii mari pe unde erau si acum urmeaza sa faca foamea.

  Sa le plangem deci de mila si sa contribuim cu totii ca prostii, sa ii indestulam, inca 25 ani in plus, fata de pensionarii obisnuiti, ce sa vezi, ca de mega-ultra-competenti ce sunt nu isi mai pot gasi alt job si ce sa faca cu pensii de 10,000 si ceva de ei, amarraatii..o sa ii vedem cersind pe strada, de numa, numa.....

  Sa plateasca aia cu 1000 lei pensie, ca asa le trebuie, daca au votat ca vitele!
 • +9 (9 voturi)    
  Legi starmbe facute de oameni strambi (Miercuri, 17 iulie 2019, 18:23)

  TrueBlue [utilizator]

  Pensiile, indemnizatiile si alte pomeni speciale in sine ar trebui sa fie neconstitutionale dar hotii au ajuns la putere si daca nu mai pot pot sa fure atunci si-au dat lefuri si pensii grase. Nu vorbim aici de armata. In al doilea rand, nu e vorba ca sunt speciale dar sunt si nesimtit de mari. Deci un salariat bine platit trebuie sa munceasca 35 de ani ca sa primeasca 2-3 puncte de pensie iar un parlamentar care face legi proaste anticonstitutionale in deplina cunostinta de cauza va lua mai mult decat atat doar dupa 4-8 ani de parlamentarism? Sau ce sa mai spunem de un primar analfabet dintr-un sat unde n-a facut absolut nimic 4 ani?
 • +8 (8 voturi)    
  Nu e legea egala pentru toti? (Miercuri, 17 iulie 2019, 19:20)

  Ion Popa [utilizator]

  Deci asta e ideea de dreptate? Stramba?
  Cu mii de euro pensie fara sa fi contribuit pe masura asa cum face majoritatea?
  De asta esti special?
  Cat de mare iti e bucuria si ce mare piesa trebuie sa te crezi sa vezi ca langa tine mor de foame oameni cu pensia mica, castigata in zeci de ani si contributii platite cu varf si indesat?

  Si vii dle judecator" si dna judecatoare si ne explici cu tot felul de harfe de incuiat necunoscatorii ca nu e constitutional si nici legal.
  E vina statului? E vina partidului? Nu. E doar nesimtirea e prea mare in noi astia speciali.
  Sinistru e ca unii ca voi au impartit dreptatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Nemernicie... (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:56)

  Costello [utilizator]

  ...sunt pensiile nesimtite stabilite fara nici un temei moral si financiar! In momentul de fata au niste salarii care le vor asigura niste pensii mai mult decat decente. Nu ne supara existenta lor ci cuantumul total delirant!
 • +1 (1 vot)    
  abuzul in serviciu (Miercuri, 17 iulie 2019, 21:38)

  Dodel540 [utilizator]

  Dl zegrean ar trebui sa fie mai afectat de cum a modificat Ccr definitia abuzului in serviciu sub mandatul sau ca presedinte Ccr.
  Acolo statul roman a pierdut bani.multi bani. Acum vine scadenta. Si ca idee am votat la referendumul pentru justitie dar nici o secunda in sensul mentinerii pensiilor speciale nesimtite.
  Poate ca psd nu va face pana la urma nimic dar dupa urmatoarele alegeri Usr va desfiinta si limita aceste pensii speciale for good!
 • 0 (0 voturi)    
  Pesedistii se cred smecheri (Miercuri, 17 iulie 2019, 23:58)

  adrian88000 [utilizator]

  " Noi am vrut sa taiam din pensiile speciale ,dar CCR nu ne-a dat voie !". Acesta va fi raspunsul lor cand va fi clar ca nu vor face nimic ca sa reduca din " pensiile nesimtite".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by