Un fost ministru norvegian a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a abuzat sexual trei tineri care ceruseră azil în Norvegia, scrie BBC News.

Svein Ludvigsen, 72 de ani, a fost găsit vinovat de abuz de putere în cazul a trei tineri, faptă comisă în timpul mandatului său de guvernator. Ludvigsen a pledat nevinovat și va face apel.

Cei trei au susținut că au acceptat situația de teamă să nu fie deportați și pentru a obține dreptul de ședere în Norvegia.

Incidentul s-a produs la Troms, un district situat în nordul Norvegiei, în perioada 2011-2017.

Cei trei bărbați, acum în vârstă de 25, 26 și 34 de ani, au spus, în fața instanței, că l-au întâlnit pe Ludvigsen pe vremea când acesta era guvernatorul regiunii Troms, demnitarul oferindu-se să-i găzduiască în propria sa locuință și să le asigure locuri de muncă în schimbul serviciilor sexuale.

Abuzurile au fost comise atât la locuința sa, cât și în camere de hotel sau la biroul guvernatorului, unul dintre cei trei fiind minor la data comiterii faptei, iar altul având un ușor retard mintal.

Instanța a decis ca fostul politician să le plătească despăgubiri în valoare de 87.000 de dolari.

În timpul procesului, fostul demnitar a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu cei trei dar a susținut că a fost vorba despre sex consimțit.