Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune că proiectul de lege prin care copiii să fie obligați să-și întrețină părinții și bunicii arată până unde poate merge o democrație dacă nu este condusă de principii descoperite, nu inventate, a căror validitate a fost demonstrată în practică, în sute sau mii de ani. În opinia lui Croitoru, proiectul înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria și înseamnă și o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește.

Lucian CroitoruFoto: Hotnews

Lucian Croitoru comentează, pe Facebook, proiectul "legii recunoştinţei între generaţii”, depus de 73 de parlamentari, majoritatea PSD, spunând că este încă un exemplu de aberație a minții constructivist-raționaliste, care arată până unde poate merge o democrație dacă nu este condusă de principii descoperite, nu inventate, a căror validitate a fost demonstrată în practică, în sute sau mii de ani.

În opinia consilierului guvernatorului BNR, această inițiativă înseamnă trei chestiuni:

  • "Autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru, acest din urmă aspect intrând în contradicție cu esența doctrinei social democrate a partidului din care inițiatorii fac parte.
  • În al doilea rând, înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul.
  • În al treilea rând, este un atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții.

Lucian Croitoru lansează și trei întrebări:

  • "Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment?
  • Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit?
  • Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu? Dacă răspunsul la această din urmă întrebare este pozitiv, sunt așa de numeroase cazurile încât depășesc resursele financiare ale sistemului public de pensii și de asistență socială?".

”Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”, prevede proiectul de lege depus de 73 de parlamentari. Inițiatorii spun că este nevoie de o astfel de lege din cauza migrației forței de muncă în străinătate, a cazurilor de bătrâni abandonați și a discriminării generate de faptul că există obligația de a crește un copil, dar nu și cea de avea grijă de un bătrân. Proiectul prevede și pedepse cu închisoarea pentru cei care, din "rea-credință", nu plătesc pensia de sprijin timp de două luni.