Alegătorii care la ora 21.00, ora închiderii secțiilor de votare, se află în incinta acestora sau la cozi în afara lor pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59, procedura fiind valabilă și în țară, nu numai în diaspora, a declarat, marți, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport de adoptare proiectului pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidenţiale, iar acesta prevede că la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul acestora, precum şi cei care stau la rând în afara lor pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59. Întrebat dacă această procedură este valabilă în diaspora şi în ţară, Mituleţu-Buică a spus că "procedura este identică" în ambele cazuri.

"Procedura este identică, pentru că şi în ţară dacă oamenii se află în secţia de votare pot să exercite dreptul de vot după încheierea procesului, la ora 21.00", a declarat şeful AEPcitat de Agerpres.

El a precizat că exit poll-urile pentru alegerile prezidenţiale vor putea fi difuzate doar după ora 23.59 şi nu după ora 21.00, aşa cum s-a procedat la precedentele alegeri.

"Vorbim de acele exit poll-uri care sunt făcute de către institutele acreditate de Biroul Electoral Central pentru a efectua sondaje la ieşirea de la urne. Până acum, reglementarea era că la ora 21.00 puteau fi date, dar extinzând timpul de votare atunci inclusiv persoanele care votează pot fi influenţate între ora 21.00 şi 23.59. Cred că e o soluţie corectă", a explicat Florin Mituleţu-Buică.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative din legislația electorală intră miercuri la vot în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Conform prevederilor actului normativ, românii din străinătate vor vota pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.

O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare. Actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din diaspora.

Potrivit propunerii șefului Autorității Electorale Permanente, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea, dacă va fi cazul, pe 24 noiembrie.