După 60 de ani de la inventarea celebrei pilule contraceptive pentru femei, oamenii de știință sunt pe punctul unei descoperiri care să transfere responsabilitatea și asupra bărbaților, peste 450 de cupluri urmând să testeze un gel anticoncepțional, scrie Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Testarea presupune ca bărbații să aplice zilnic, timp de un an, gelul respectiv pe piept, umeri și braț. Cercetătorii speră ca testele să arate că gelul este la fel de eficient ca pilula contraceptivă și să ducă astfel la schimbarea atitudinii sociale asupra controlului sarcinii.

“Bărbații trebuie să aibă mai multe opțiuni. Acum este foarte ușor pentru ei să spună nu e treaba mea”, a declarat James Owers, un doctorand de 29 de ani, care va fi printre primii bărbați care vor participa la experiment. Dacă gelul devine accesibil pe o scară largă și nu îl folosești, practic iei decizia de a nu-ți asuma responsabilitatea, mai spune el.

Gelul este o combinație de progesteron și testosteron, având rolul de a bloca producerea de spermă. Combinația este menită să evite eventuale efecte secundare negative cum ar fi indispoziția, creșterea în greutate și scăderea libidoului.

Din cauza faptul că testosteronul este asimilat atât de repede de ficat, nu poate fi administrat eficient pe bază de pastilă, acesta fiind și principalul motiv pentru care nu a fost inventat până acum un contraceptiv pentru bărbați.

Un inconvenient ar fi acela că femeia trebuie să evite contactul cu acea parte a corpului pe care este aplicat gelul (dacă nu cumva vrea să îi crească barbă, glumește Owers), astfel încât este recomandat ca bărbatul să facă duș înainte de culcare sau să poarte un tricou.