Procurorul șef al Secției pentru anchetarea magistraților, Gheorghe Stan, a fost eliberat din funcție, prin decret semnat de șeful statului, și urmează să își preia mandatul de judecător al Curții Constituționale, pentru un mandat de nouă ani. Gheorghe Stan a fost numit la CCR de către Camera Deputaților, la propunerea PSD.

Gheorghe StanFoto: Agerpres

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Stan Gheorghe, procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin demisie, începând cu 15 iunie. Cu aceeași dată, 15 iunie, Gheorghe Stan își va prelua mandatul de judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Ștefan Minea.

Joi, Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Constanța a lui Cristian Deliorga, prin pensionare, începând cu 14 iunie. Și acesta urmează să își preia mandatul de la CCR.

Fostul șef al controversatei Secții de anchetare a magistraților a cerut să îi fie rezervat un post de procuror la secția specială, până la încetarea mandatului de la CCR. Solicitarea acestuia va fi discutată de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

În 7 mai, Gheorghe Stan a fost numit de Camera Deputaților - la propunerea PSD - în funcția de judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 9 ani. Procurorul Gheorghe Stan a condus, alături de adjuncta sa, Adina Florea, Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, iar anterior a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Tot în 7 mai, Senatul a votat pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus tot de PSD. El o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Luna trecută, USR a depus la CCR o sesizare în care contestau numirea lui Gheorge Stan și a lui Cristian Deliorga în funcţia de judecători constituţional. USR arăta că Gheorghe Stan este incompatibil și nu are anvergură profesională. În cazul lui Deliorga, USR arăta că a identificat un motiv de incompatibilitate generat de faptul că acesta nu şi-a depus demisia înainte de publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului. CCR a respins ambele sesizări.