Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa și este misiunea liderilor europeni să le explice cetățenilor că de această chestiune depinde viața de zi cu zi, pentru că dacă statul de drept este amenințat, atunci fiecare cetățean are de suferit, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi dimineață, la Summitul Partidului Popular European (PPE), care are loc la Sibiu înaintea summitului șefilor de stat și de guvern.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Vom discuta în primul rând despre ce înseamnă Uniunea Europeană pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune și despre ce trebuie să facem să ducem acest proiect de succes mai departe", a declarat Iohannis, la Reuniunea PPE care are loc la Complexul Muzeal Naţional Astra din Sibiu.

El a spus că nu a fost aleasă întâmplător această zi - Ziua Europei - pentru summitul PPE și pentru summitul șefilor de stat și de guvern.

"Ca să putem decide viitorul, trebuie să privim și în urmă, la numeroasele beneficii aduse de Uniunea Europeană cetățenilor europeni. Momentul este unul istoric pentru România, pentru că, după 30 de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă aici, în România - șefii de stat și de guvern care se întâlnesc aici, la summitul PPE, vor avea o contribuție majoră la reuniunea din a doua parte a zilei", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a arătat că în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii Europene am asistat la un asalt asupra statului de drept și există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine că instituțiile investighează și aduc la lumină fapte de corupție.

"Am asistat și în România, dar și în alte țări membre ale Uniunii Europene la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forțe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine că instituții investighează și aduc la lumină fapte de corupție și furturi din bani publici. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. E misiunea noastră să explilcăm că nu e o chestiune de retorică politică. Dacă statul de drept e amenințat atunci fiecare cetățean are mai devreme sau mai târziu de suferit. România este o țară profund europeană, iar pentru asta contează și votul pe care îl veți da la referendum", a adăugat președintele.

La Summitul Partidului Popular European (PPE) de la la Sibiu sunt invitaţi şefi de stat şi de guvern, lideri ai partidelor din PPE, preşedinţii Consiliului European, Donald Tusk, Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Parlamentului European, Antonio Tajani. Reuniunea PPE are loc la Complexul Muzeal Naţional Astra, principalul punct pe agendă fiind pregătirea summitului informal al şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene, găzduită de preşedintele Iohannis şi care va avea loc tot joi.

Summitul popularilor europeni este găzduit de preşedintele PPE, Joseph Daul.