​Împăratul Akihito va renunţa marţi la Tronul Crizantemei, marcând astfel prima abdicare înregistrată în ultimele două secole în Japonia. Succesiunea imperială va însemna totodată începutul unei noi ere pentru această ţară, în care există cea mai veche monarhie din lume, relatează DPA, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Japonia va fi organizat un ritual tradiţional la Palatul Imperial din centrul oraşului Tokyo, pe 30 aprilie, în timpul căruia împăratul Akihito va renunţa la tron, după o domnie de 30 de ani. În cadrul ceremoniei, împăratul nipon, în vârstă de 85 de ani, va purta o ţinută tradiţională şi va semnala strămoşilor decizia lui de abdicare. Aceasta va fi prima abdicare înregistrată în Japonia după ce împăratul Kokaku a renunţat la tron în 1817.

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 300 de persoane, inclusiv prim-ministrul Shinzo Abe şi cabinetul său de miniştri, vor participa la ceremonia de marţi, în timpul căreia premierul ţării îşi va exprima gratitudinea faţă de împăratul Akihito, a anunţat Guvernul de la Tokyo.

În ziua următoare, pe 1 mai, va fi organizată o a doua ceremonie, în care care prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron şi va moşteni însemne imperiale tradiţionale, precum o sabie sacră şi o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii sale.

Naruhito consideră că discuţiile cu publicul larg au reprezentat "un stâlp important" al rolului său oficial şi a precizat că va continua să aibă astfel de discuţii şi după ce va deveni împărat. Publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul împărat, soţia lui - prinţesa Masako, în vârstă de 55 de ani - şi pe alţi membri ai familiei imperiale pe data de 4 mai, când ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulţimea, a precizat Agenţia Casei Imperiale.

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, care după abdicare vor deveni împărat emerit respectiv împărăteasă emerită, nu vor participa probabil la acel eveniment.

Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a împăratului Naruhito înseamnă debutul unei noi ere. Cu o lună înainte de acest eveniment, guvernul de la Tokyo a anunţat că viitoarea eră imperială se va numi "Reiwa".

Preşedintele american Donald Trump şi soţia lui, Melania, vor călători în Japonia luna viitoare şi vor deveni primii oaspeţi care vor ajunge în această ţară într-o vizită de stat după întronarea lui Naruhito. Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra întronarea împăratului Naruhito.