Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a anunțat miercuri adoptarea proiectului Legii turismului, care prevede sistemul informatic de evidență al activităților de turism, drepturi de preferință, închirierea plajelor pentru hoteluri, dar și redeschiderea birourilor de promovare externă turistică, potrivit Mediafax.

Turisti in Centrul VechiFoto: USER UPLOADED

Proiectul urmează să fie transmis parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

  • „A fost adoptată legea turismului. Este o lege așteptată de către toți de către autoritățile publice locale, dar în special de către mediul privat. (...) Legea turismului stabilește pentru prima dată direcții importante pentru acest sector astfel că în actul normativ sunt prevăzute înființarea organizațiilor de management al destinațiilor. De asemenea este prevăzut și sistemul informatic de evidență al activităților de turism, drepturi de preferință, închirierea plajelor pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre dar și redeschiderea birourilor de promovare externă turistică”, a anunțat Bogdan Trif, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul turismului a afirmat că prin sistemul informatic de evidență a activității de turism Ministerul va colecta date referitoare la țara de origine, sex, vârsta și durata sejurului turiștilor.

  • „ Sistemul informatic de evidență a activității de turism în România introdus prin legea turismului va asigura o radiografie, iar la gradul de ocupare a structurilor turistice trebuie punctată aici faptul că Ministerul Turismului nu va colecta date cu caracter personal. Prin acest sistem se va folosi doar date referitoare la țara de origine, sex, vârsta și durata sejurului.

  • Legea turismului prevede și descentralizarea unor prevederi ale competenței Ministerului Turismului măsură care vine în sprijinul mediului privat, astfel încât clasificările unităților de cazare, atestarea unităților de turism, omologarea pârtiilor și a traseelor turistice, dar și autorizarea plajelor vor fi emise de către autoritățile publice locale. Vorbim de foarte mult timp de descentralizare și iată că prin legea turismului reușim să descentralizăm mare parte din atribuțiile care aparțineau unității centrale”, a adăugat Trif.

El a mai menționat înființarea birourilor externe de promovare turistică.

O altă prevedere din Legea turismului vizează introducerea obligativității siteurilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate sau neînregistrate.

De asemenea, legea prevede că hotelurile care au spații de cazare în vecinătatea Mării Negre să aibă prioritate la închirierea plajelor.

  • „Legea turismului mai prevede și dreptul de preferință al hotelierilor care au spații de cazare în vecinătatea plajelor Mării Negre. Aceștia vor fi cei care vor avea prioritate la închirierea plajelor. Era nevoie de o astfel de măsură astfel încât mediul privat să poată să își dimensioneze oferta și să fie o ofertă cât mai completă și mai competitivă dedicată turiștilor români și turiștilor străini”, a conchis Trif.