În 2018 România a reușit să exporte în țările lumii de peste 67 miliarde de euro, mai mult cu circa 5 miliarde față de 2017, dar semnificativ mai puțin decât a reușit să importe din alte state: 83 de miliarde de euro - adică o diferență în minus de circa 15 miliarde de euro. De departe cele mai mari schimburi sunt cu Germania, peste 15 miliarde export și aproape 17 miliarde import. Singura țară cu care România are un bilanț de peste 1 miliard de euro în favoarea sa este Marea Britanie, în timp ce alți mari parteneri cu care țara noastră e pe plus sunt Statele Unite, Franța, Republica Moldova, Egipt sau Norvegia. De cealaltă parte, țara noastră mai e pe minus față de Turcia, China, Austria, Polonia sau Bulgaria.
Export în 2018: 67.733.138.000 euro
Export în 2017: 62.644.081.000 euro
Import în 2018: 82.866.827.000 euro
Import în 2017: 75.603.930.000 euro
Diferență Export/Import 2018: -15.133.689.000 euro
Sursa date: Institutul Națioanl de Statistică.
HARTĂ INTERACTIVĂ - Unde exportă și de unde importă România - 2018:
- Click pe fiecare țară pentru detalii despre valoarea exporturilor și a importurilor, precum și diferența
- Țările sunt
colorate în funcție de diferența export-import: Pozitiv - cu verde, negativ - cu roșu.
TABEL - Unde exportă și de unde importă România - 2018 - ierarhizat după valoarea exporturilor:
Datele de la INS conțin mult mai multe informații, inclusiv structura importurilor și exporturilor, și pot fi descărcate de pe portalul INS astfel:
- Valoarea exportului (FOB) pe țări partenere. Cod tabel: EXP101B
- Valoarea importului (CIF) pe țări partenere. Cod tabel: EXP102G
- Structura exportului (valoarea pe secțiuni) pe țări UE. Cod tabel: EXP101D
- Structura importurilor (valoarea pe secțiuni) pe țări UE. Cod tabel: EXP102C
----------------
Deficitul balantei comerciale cu Rusia este de 2 miliarde Euro, deci aproximativ 1% din PIB. Adica, ne inarmam cu 2% "ca sa ne aparam impotriva rusilor" si le dam rusilor 1%, ca sa se apere si ei!
Din Rusia aducem petrol si gaze, deocamdata nu avem incotro, desi suntem cea mai putin dependenta tara din UE de "santajul energetic" rusesc (sub 20% din necesar).
Germania, Olanda si Austria sunt economii foarte dezvoltate, care ofera bunuri si servicii mai sofisticate decat putem noi produce in acest moment, nu suntem singurii care pierdem bani in relatiile cu astfel de economii.
Deficitele cu Ungaria si cu Polonia sunt revoltatoare, aici putem mult mai mult, sunt state cu nivel foarte apropiat de al nostru.
Am vazut ca o mare parte din alimentele confiscate recent la frontiere proveneau exact din Polonia si Ungaria, mai mult decat din Turcia !
Un sfert din deficit ni-l provoca "chinezariile" (traficate ilegal de prin Dragonul Rosu) si "turcismele" (Turcia are "scuza" ca e langa noi practic, avantajata si de portul Constanta si minoritatea turca), un alt sfert tarile mai dezvoltate din UE. Cu Rusia vom "regla" dupa ce dam drumul la exploatarile din M.Neagra.
Si pierdem anual peste 5 miliarde doar de la 3 state, Ungaria, Polonia si Slovacia, situatie anormala !
Diferente in schimburile comerciale vor exista permanent, cu orice stat, doar intr-un scenariu ideal e un echilibru perfect si toata lumea e multumita.
Trebuie actionat ferm asupra cauzelor atunci cand se depasesc cu mult niste limite rezonabile, altfel ajungem sa contribuim substantial cu banii Romaniei la dezvoltarea altor tari, care dupa aia se mai si lauda ca fac excedente si au cresteri mari de PIB.
Nici o tara nu accepta sa fie "capusata" economic de un alt stat, isi pierde o parte din forta si independenta. Mai ales cand esti o tara mai mica faci efort sa ai un comert la echilibru.
Ciuma rosie colcaie si uite cum vine ea pasa, pasa prin comert direct in deficitul nostru comercial.
Macar acum se vede clar pe harta - o stiam dar acum o si vedem mai clar.
Bre, dar ciudatenia maxima este ca avem deficit comercial cu unel tari uitate pe harta Africii - sa fie numai de la turismul exotic al unora???Dar din Ucraina oare ce mai luam???Bre baiete multe ciudatenii si toate astea numai din comert.
Sunteti siguri ca e o statistica corecta ?