Președintele SUA, Donald Trump, a calificat joi ancheta procurorului special Robert Muller privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale drept ”o tentativă de lovitură de stat menită să îl îndepărteze de la putere, scrie politico.eu.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

”A fost o anchetă ilegală, a început prin încălcarea legii. Întregul proces a fost măsluit”, le-a declarat Trump reporterilor, la Casa Albă, înainte de plecarea în Texas.

Donald Trump a mai susținut că Robert Muller și anchetatorii care au lucrat la investigația privind o eventuală înțelegere între echipa sa de campanie și Rusia, în campania din 2016, sunt ”oameni care îl urăsc”.

"Asta a fost o tentativă de lovitură de stat. A fost o tentativă de a-l îndepărta pe președinte și i-am învins", a comentat el.

De altfel, Trump a susținut încă de la demararea investigației că este victima unei vânători de vrăjitoare și l-a acuzat pe fostul director FBI că face echipă cu democrații.

Luna trecută, Muller a predat raportul final privind ancheta sa care s-a desfășurat pe durata a doi ani. Într-un rezumat al raportului care are caracter de document secret, Procurorul General William Barr, a precizat că Muller și echipa sa au ajuns la concluzia că nu a fost vorba despre o conspirație între staff-ul de campanie al lui Trump și Rusia, pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016.

Pe de altă parte, Barr a mai spus că raportul lui Muller nu îl exonerează complet pe Trump în ceea ce privește acuzațiile de obstrucționare a justiției, însă nu consideră că există suficiente probe în acest sens pentru punerea sub acuzare.

Democrații i-au cerut lui Barr să facă public raportul care are mai bine de 300 de pagini. Trump a susținut că, deși are dreptul să o facă, nu a citit încă raportul lui Muller.