Colegiul Comisarilor europeni va discuta miercuri situația statului de drept în România, a scris marți pe Twitter o purtătoare de cuvânt a Comisiei, care a precizat că executivul de la Bruxelles „trebuie să acționeze pentru a apărat statul de drept”.

Viorica DancilaFoto: AGERPRES

„Comisia Europeană trebuie să acționeze pentru a apăra statul de drept. Colegul va discuta mâine situația actuală a statului de drept în România”, a scris pe Twitter Mina Andreeva, o purtătoare de cuvânt a executivului european.

Colegiul este alcătuit din cei 28 de comisari, printre care se numără și președintele și vicepreședinții. Comisarii, câte unul din fiecare stat membru al UE, asigură conducerea politică a Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Președintele îi atribuie fiecărui comisar responsabilitatea pentru domenii politice specifice.

Informația vine în contextul în care social-democrații aflați la putere la București nu renunță la promovarea ordonanțelor de urgență privind codurile penale și contestația în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă.

Surse din partid au declarat luni, pentru HotNews.ro, că PSD așteaptă ca în ședința de Guvern din această săptămână ministrul Justiției să pună pe ordinea de zi cele două acte normative, în pofida criticilor de la Bruxelles.

"Așteptăm săptămâna aceasta să vedem ce se întâmplă la ședința de Guvern și apoi o să discutăm despre remaniere. Zilele acestea este la Bruxelles, să vedem cu ce impresii vine de acolo. Remanierea se face după ce vedem ce decizie ia Toader", au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Săptămâna trecută, potrivit surselor Hotnews.ro, premierul Viorica Dăncilă ar fi încercat să obțină un acord al oficialilor de la Bruxelles asupra ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției. Totodată, Dăncilă a discutat la telefon cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, însă fără vreun rezultat favorabil adoptării celor două OUG. Potrivit surselor citate, echipa de experți a Comisiei Europene consideră că modificările nu ar respecta recomandările transmise în repetate rânduri de CE, Comisia de la Veneția și GRECO.