Social-democrații nu renunță la promovarea ordonanțelor de urgență privind codurile penale și contestația în anulare pentru decizile definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă. Surse din partid au declarat pentru HotNews.ro că PSD așteaptă ca în ședința de Guvern din această săptămână ministrul Justiției să pună pe ordinea de zi cele două acte normative, în pofida criticilor de la Bruxelles. De altfel, ministrul Justiției se află în aceste zile la Bruxelles.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Așteptăm săptămâna aceasta să vedem ce se întâmplă la ședința de Guvern și apoi o să discutăm despre remaniere. Zilele acestea este la Bruxelles, să vedem cu ce impresii vine de acolo. Remanierea se face după ce vedem ce decizie ia Toader", au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Reamintim că social-democrații așteaptă de la ministrul Justiției adoptarea celor două ordoanțe de urgență, sub presiunea remanierii.

Săptămâna trecută, potrivit surselor Hotnews.ro, premierul Viorica Dăncilă ar fi încercat să obțină un acord al oficialilor de la Bruxelles asupra ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției. Totodată, Dăncilă a discutat la telefon cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, însă fără vreun rezultat favorabil adoptării celor două OUG. Potrivit surselor citate, echipa de experți a Comisiei Europene consideră că modificările nu ar respecta recomandările transmise în repetate rânduri de CE, Comisia de la Veneția și GRECO.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că se va adresa Parlamentului pentru o nouă consultare care să lărgească aria de cuprindere a referendumului, pentru a-l face "mai eficient și mai puternic". El a avertizat Guvernul să nu mai emită ordonanțe de urgență în justiție și politică penală până când nu se va cunoaște voința suverană a poporului.