Consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost amendat miercuri de Consiliulu Național pentru Combaterea Discriminării cu 1.000 de lei pentru că a publicat fișa medicală a unui protestatar și pentru că l-a numit ”sandilău”. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi (6) de către conducerea CNCD.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

”Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de <> și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii.

În septembrie anul trecut, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat pe Facebook fișa medicală personală a unui protestatar din Piața Victoriei, numindu-l ”sandilău”, după care s-a plâns că postarea i-a fost ștearsă. Sandu Matei, protestatarul în cauză, a reacționat la rândul său pe pagina sa Facebook, spunând că este ”josnic” și ”prea mult” că un ”politruc cu epoleți” se folosește de niște acte medicale cu caracter personal și dă de înțeles că îl va da în judecată pe consilier.