​Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat satisfacţia sâmbătă pentru sfârşitul "califatului" grupării jihadiste Statul Islamic, promiţând că SUA vor rămâne "vigilente" faţă de principala organizaţie jihadistă în lume, potrivit Agerpres.

TrumpFoto: Captura YouTube

"Sunt bucuros să anunţ că împreună cu partenerii noştri din coaliţia internaţională, printre care forţele de securitate irakiene şi Forţele Democratice Siriene (FDS), SUA au eliberat toate teritoriile controlate de Statul Islamic, în Siria şi în Irak, 100% din <>", a indicat Trump într-un comunicat.

După ce a cucerit regiuni vaste în Siria şi în Irak, Statul Islamic a proclamat în iunie 2014 un "califat" pe un teritoriu de mărimea Regatului Unit, instaurându-şi propria administraţie şi colectând impozite, lansând ulterior o campanie de propagandă pentru a atrage recruţi străini.

"Vom rămâne vigilenţi până când organizaţia va fi învinsă, oriunde ar fi", a adăugat preşedintele american. "Vom continua să colaborăm cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a zdrobi total teroriştii islamişti radicali," a spus el. "Tuturor tinerilor pe internet care cred în propaganda Statului Islamic, moartea vă aşteaptă dacă vă veţi alătura lor", a avertizat Trump.