Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și premierul Viorica Dăncilă au avut miercuri o scurtă întâlnire și au confirmat că discuțiile tehnice între Comisie și autoritățile române progresează, iar implementarea de către România a recomandărilor din raportul MCV a fost accelerată, potrivit unui purtător de cuvânt al CE.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită la Bruxelles, s-a întâlnit din nou, miercuri, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a criticat în mai multe rânduri modificările legilor justiției și măsurile adoptate de Guvern.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Dăncilă și Timmermans au avut o scurtă întâlnire, confirmând amândoi că se fac progrese în discuțiile tehnice între reprezentanții Comisiei și autoritățile de la București privind punerea în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

"Prim-vicepreședintele Frans Timmermans și premierul Viorica Dăncilă au avut o scurtă întâlnire și amândoi au confirmat că discuțiile tehnice dintre Comisie și autoritățile române progresează și că activitatea privind implementarea recomandărilor din raportul MCV și a solicitărilor suplimentare este accelerată, cu perspectiva unor rezultate concrete în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au stabilit săptămâna trecută un plan de lucru al experţilor români şi europeni, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a recomandărilor MCV.

Frans Timmermans declara că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România şi că i-a înmânat premierului un document cu măsuri și îşi doreşte ca experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluţionate. "Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă", a afirmat oficialul european, care a transmis un nou avertisment Guvernului de la București în privința modificării legilor justiției.

"Vreau să discut cu reprezentanţii Guvernului român despre recomandările din raportul MCV. Am predat un document prim-ministrului şi sper ca experţii noştri se vor întâlni curând pentru a parcurge toate punctele. Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări", a mai declarat Timmermans.