Miercuri, la ÎCCJ, s-a judecat primul termen al apelului în dosarul licențelor Microsoft, în care fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme este acuzat de abuz în serviciu, transmite Mediafax. Procurorii DNA și avocații au luat cuvântul, propunând audierea martorilor, Vreme solicitând deopotrivă audierea sa.

Valerian Vreme (foto arhiva)Foto: Hotnews

DNA, dar și avocații apărării au propus reaudierea martorilor Carmen Danet, Iosif Moldovan și Emil Boc. Procurorii au solicitat deopotrivă audierea lui Emil Boc și a lui Dorin Cocoș.

De asemenea, Valerian Vreme, a solicitat instanței să fie audiat. Termenul stabilit pentru audierea lui Valerian Vreme a fost stabilit pe 14 mai, judecătorii urmând să se pronunțe tot atunci și pe celelalte solicitări de audieri.

În primă instanță, fostul ministru Valerian Vreme a fost achitat de magistraţii instanţei supreme în acest dosar, decizie contestată de procurori. Anchetatorii îl acuză pe Valerian Vreme că a încheiat fără organizarea unei licitaţii publice un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 și februarie 2012, Valerian Vreme, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei la acea vreme, a încălcat dispoziţiile legale a achiziţiilor publice și a încheiat, fără a organiza o licitaţie publică, un contract cu D.Con-Net AG ce avea ca obiect închirierea, cu opțiunea achiziționării, a unor drepturi neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.