Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost dat în urmărire internațională, după ce instanța a emis mandat european de arestare pe numele său. Rizea a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Cristian RizeaFoto: Agerpres

Curtea de Apel București a emis mandat european de arestare pe numele fostului deputat Cristian Rizea, acesta fiind dat în urmărire internațională, au precizat pentru Mediafax surse judiciare.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, să mențină pedeapsa de patru ani și opt luni de închisoare cu executare dispusă în primă instanță în cazul fostului deputat Cristian Rizea. Decizia de luni este definitivă.

Fostul deputat Cristian Rizea nu s-a prezentat la ultimul termen pentru ultimul cuvânt în fața instanței ÎCCJ. De altfel, nici la termenul anterior nu s-a prezentat acesta, apărătorul său explicând că se află în Statele Unite ale Americii la rude, deoarece are probleme cu banii.

În decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. "În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi", precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă

Alexandru Morărescu, avocatul fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare cu executare, spune că, așa cum se știe, fostul parlamentar este plecat din țară, dar "statul de drept este cel care trebuie întrebat unde se află", pentru că statul de drept este cel care are obligația să pună în executare un mandat de executare a pedepsei. El susține că "niciodată nu i se poate solicita unui inculpat să meargă în pas de defilare și cântând cântece patriotice către pușcărie".

Avocatul fostului parlamentar a refuzat să spună unde se află clientul său, care este plecat din țară, afirmând, pentru HotNews.ro, că el îl reprezintă în proces, nu în procedura de executare.