Alexandru Morărescu, avocatul fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare cu executare, spune că, așa cum se știe, fostul parlamentar este plecat din țară, dar "statul de drept este cel care trebuie întrebat unde se află", pentru că statul de drept este cel care are obligația să pună în executare un mandat de executare a pedepsei. El susține că "niciodată nu i se poate solicita unui inculpat să meargă în pas de defilare și cântând cântece patriotice către pușcărie".

Cristian RizeaFoto: Agerpres

Avocatul fostului parlamentar a refuzat să spună unde se află clientul său, care este plecat din țară, afirmând, pentru HotNews.ro, că el îl reprezintă în proces, nu în procedura de executare.

"Întrebați statul de drept unde se află. Eu îl reprezint în proces, nu în procedura de executare. Niciodată nu i se poate solicita unui inculpat să meargă în pas de defilare și cântând cântece patriotice către pușcărie. Și nimeni nu trebuie să aibă o asemenea așteptare de la niciun inculpat, pentru că starea de libertate este o stare naturală. Fiecare se raportează la această stare - unii își înfrâng instinctul de conservare și spun <>, alții consideră că viața este irepetabilă și încearcă să prelungească această stare de libertate", a declarat avocatul fostului parlamentar.

El a repetat că statul de drept, adică organele de forță ale statului, sunt cele care au obligația să pună în executare un mandat de executare a pedepsei, astfel că acestea trebuie să spună unde se află fostul deputat PSD.

"În ultima perioadă, eu am luat legătura cu el telefonic. A fost în țară, apoi a plecat, așa cum știți", a adăugat avocatul.

La ultimul termen al procesului, avocatul spunea că Rizea s-ar afla în SUA.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, să mențină pedeapsa de patru ani și opt luni de închisoare cu executare dispusă în primă instanță în cazul fostului deputat Cristian Rizea. Decizia de luni este definitivă.

La ultimul termen, avocatul a spus că Rizea s-ar afla în SUA. La ultimul termen al procesului fostului deputat Cristian Rizea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), procurorii au cerut o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru fapte de corupție, el fiind condamnat în primă instanță la 4 ani și 8 luni de închisoare. Decizia a fost menținută luni de Înalta Curte de Casație și Justiție. Fostul deputat Cristian Rizea nu s-a prezentat la ultimul termen pentru ultimul cuvânt în fața instanței ÎCCJ. De altfel, nici la termenul anterior nu s-a prezentat acesta, apărătorul său explicând că se află în Statele Unite ale Americii la rude, deoarece are probleme cu banii.

Fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. "

În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi", precizau la acel moment procurorii într-un comunicat de presă. În anul 2009, parlamentarul ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni la cele două instituţii "astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", arăta DNA.

Potrivit procurorilor, Cristian Rizea ar fi încheiat patru contracte de împrumut false pentru a disimula provenienţa sumei. Ulterior, "în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", au explicat procurorii.