Secția pentru judecători a CSM îi cheamă la discuții pe magistrații care protestează, nemulțumiți de Ordonanța 7, inclusiv pe cei 30 de judecători și procurori care au anunțat că vor protesta în 4 aprilie la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Secţia pentru judecători a CSM anunță că a decis, joi, să emită o solicitare către Ministerul Justiţiei "în sensul concretizării avizului negativ emis de Consiliu cu privire la ordonanța de urgență 12/2019 pentru modificarea legilor justiției".

"În ceea ce priveşte organizarea la Bruxelles, a unei vizite a unor magistraţi, semnalată în scrisorile colegilor, ca urmare a apariţiei în mass-media a acestor informaţii, Secţia pentru judecători se va adresa reprezentanţilor României la Comisia Europeană, cu rugămintea de a fi informată pentru ca, în virtutea rolului constituţional şi legal al Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei şi autoritate reprezentativă a corpului judecătorilor în raport cu alte instituţii ori autorităţi publice, atât naţionale, cât şi internaţionale, să poată exprima opiniile şi punctele de vedere asumate ca organ colegial independent, reprezentativ pentru judecătorii români", se arată în decizia de joi a judecătorilor CSM.

Secţia pentru judecători îi cheamă la dialog pe magistrații care protestează, inclusiv pe cei care vor să meargă la Bruxelles, și își reafirmă "disponibilitatea pentru rezolvarea problemelor care îi preocupă".

Decizia judecătorilor din CSM vine după ce aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel au cerut Consiliului să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Danileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România. Preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel și-au exprimat dezacordul faţă de "modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înţeles de către unii colegi judecători asumarea rolului şi locului constituţional şi legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea şi exacerbarea protestelor în afara instanţelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/instanţelor iau parte la aceste forme de manifestare".

În ultimele săptămâni, judecătorii și procurorii și zeci de instanțe și parchete au protestat în stradă față de Ordonanța 7 care modifică legile justiției. În urma protestelor, Guvernul a abrogat o parte dintre articole, adoptând o nouă Ordonanță pentru modificarea OUG 7, însă acest lucru nu i-a mulțumit pe magistrați, pentru că au rămas în vigoare articolele privind controversata secție pentru anchetarea magistraților. Aceasta este scoasă din subordinea procurorului general și primește puteri sporite.

O delegație de 30 de judecători și procurori din toată țara va protesta în 4 aprilie la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene, și va avea întâlniri cu vicepreședintele Frans Timmermans și cu comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova. "Am format o delegație din 30 de judecători și procurori care va pleca la Bruxelles în 4 aprilie, vom fi în fața CE, pentru a protesta și acolo și a intra la vicepreședintele Frans Timmermans și la comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova. Sunt 30 de judecători și procurori din toată țara, de la toate nivelurile. Cred că este cazul să vorbim noi înșine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiției vorbește prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, declara judecătorul Cristi Dănileț.