O delegație de 30 de judecători și procurori din toată țara va protesta în 4 aprilie la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene, și va avea întâlniri cu vicepreședintele Frans Timmermans și cu comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, transmite Mediafax.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Judecătorul Cristi Dănileț de la Tribunalul Cluj a declarat, vineri, la protestul magistraților din fața Palatului de Justiție Cluj, că este cazul ca magistrații să vorbească direct la Bruxelles cu oficialii europeni, după ce ministrul Justiției a ales să vorbească prin scrisori.

„Am format o delegație din 30 de judecători și procurori care va pleca la Bruxelles în 4 aprilie, vom fi în fața CE, pentru a protesta și acolo și a intra la vicepreședintele Frans Timmermans și la comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova. Sunt 30 de judecători și procurori din toată țara, de la toate nivelurile. Cred că este cazul să vorbim noi înșine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiției vorbește prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a spus Dănileț.

Potrivit acestuia, este important că societatea civilă sprijină protestele magistraților, menționând că independența justiției nu este un privilegiu, ci un drept al cetățeanului.

„În momentul în care vom avea magistrați a căror carieră este controlată politic sau influențată de politicieni, atunci deciziile lor vor fi suspectate de incorectitudine. OUG 7 nu este abrogată, este parțial modificată prin OUG 12, deja avem 3 săptămâni în România în care avem două ordonanțe de urgență pe legile justiției. Este cazul să se oprească modificarea legilor justiției prin intermediul ordonanțelor, pentru că asta înseamnă că avem o legislație impredictibilă, o carieră a magistraților care poate fi influențată peste noapte. Cred că organul care trebuie să legifereze trebuie să fie strict Parlamentul, cu avizul CSM”, a mai spus Cristi Dănileț.

Acesta i-a reproșat ministrului Justiției că este interesat mai mult de „bibliile din sălile de judecată decât de condițiile de muncă ale judecătorilor și de încărcătura de dosare”, dând exemplul situației de la ICCJ, unde la Secția contencios administrativ și fiscal se dau termene pentru sfârșitul anului 2021.

Vineri, la protestul din fața Palatului de Justiție Cluj au participat aproape 100 de judecători și procurori, aceștia fiind aplaudați de un grup de reprezentanți ai mișcării #rezist, studenți ai Facultății de Drept a UBB, dar și de actori clujeni. Participantele la protest au primit și câte un buchet de ghiocei.