Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel cer Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri împotriva magistraților care protestează

de MH     HotNews.ro
Luni, 11 martie 2019, 10:40 Actualitate | Esenţial


Protestul magistraților din Bucuresti
Foto: Hotnews
Aproximativ 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistraţi, susţinând că judecătorul Cristi Danileţ nu este reprezentativ pentru justiţia din România. Duminică, un apel similar a fost semnat de 30 de președinți și vicepreședinți de tribunale. Astăzi, de la ora 18.00, în fața Palatului de Justiție din București este anunțat un nou protest al magistraților, nemulțumiți de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța 7.

Într-o scrisoare adresată CSM, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel îşi exprimă dezacordul faţă de "modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înţeles de către unii colegi judecători asumarea rolului şi locului constituţional şi legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea şi exacerbarea protestelor în afara instanţelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/instanţelor iau parte la aceste forme de manifestare".

Semnatarii scrisorii susțin că manifestările magistraţilor nu trebuie să ducă în derizoriu demnitatea profesiei de judecător.

"Precizăm, în primul rând, că, astfel cum am susţinut, în mod constant, existenţa statului de drept nu poate fi concepută decât în respectul principiului independenţei judecătorului. De aceea, atunci când s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, în mod concret (şi nu doar la nivel de idee generală), am fost de acord că trebuie să luăm poziţie şi să apărăm statutul care ne este conferit constituţional, nu ca privilegiu, ci pentru ca actul de justiţie să se poată desfăşura în coordonatele respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. În acest context, subliniem, însă, că manifestările de dezacord faţă de acţiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc într-un cadru care să ducă în derizoriu demnitatea profesiei de judecător, după cum nu ne putem îngădui nici ca aceste manifestări să aibă forme de pactizare cu politicul sau să îndemne, fie şi tacit, la revolte publice", se mai spune în scrisoare, citată de Agerpres.

Judecătorii spun că sunt nemulţumiţi de schimbările legislative în domeniul justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, însă dezaprobă formele radicale de protest ale unor magistraţi.

"Este adevărat că statornicirea, în legile justiţiei, a unor principii, cum este cel al separării carierelor judecătorilor şi procurorilor - în acord cu statutul constituţional şi legal al acestora - a fost solicitată, în repetate rânduri, din interiorul sistemului de justiţie. De asemenea, este adevărat că atenuarea/încălcarea acestui principiu, prin măsuri luate în regim de urgenţă, în pofida votului dat în Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemulţumeşte profund şi cu privire la care ne-am exprimat nemulţumirea îndreptăţită. Dezaprobăm, însă, în mod justificat, transformarea nemulţumirii în forme radicale de protest, în respingerea vehementă a oricărui dialog cu celelalte puteri, în prezentarea trunchiată, nereală a faptelor în spaţiul public, de către unii judecători, în scopul obţinerii unor efecte 'de stradă', pentru că, din perspectivă constituţională şi legală, acestea nu pot avea de-a face cu statutul de judecător, cu echilibrul care trebuie să caracterizeze demnitatea acestei profesii. Orice abordare contrară înseamnă încălcarea atributului de imparţialitate fără de care se neagă tocmai principiului independenţei judecătorului, în numele căruia, în mod fals, sunt derulate toate aceste manifestări de vreme ce, prin modul lor de realizare, arată că nu au legătură cu scopul declarat", afirmă sursa citată.

Judecătorii care semnează scrisoarea către CSM îşi exprimă dezacordul şi față de decizia unui grup de 30 de magistraţi, printre care se află şi Cristi Danileţ, de a merge la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie, prezentată într-un sens "catastrofal".

"Ne exprimăm dezacordul ferm faţă de modul în care se încearcă, la nivel intern şi internaţional, de către unii judecători, participanţi la forme radicale de protest, acreditarea ideii că aceste manifestări constituie voinţa şi dorinţa majorităţii judecătorilor din România, în condiţiile în care doar 6% din instanţe au iniţiat forme de protest! În acest context, este de neconceput ca un judecător (Cristi Vasilică Dănileţ) să se erijeze în persoana 'reprezentativă' pentru Justiţia Română şi să vorbească în numele judecătorilor, respectiv să decidă că un grup de 30 de judecători trebuie să meargă la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie, în sens catastrofal, adică al încălcării grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie să guverneze statul de drept. Nu recunoaştem şi nu susţinem asemenea iniţiative care ţin mai cu seamă de sfera politicului", declară preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel.

Aceştia solicită CSM să aibă în vedere măsuri concrete menite să apere independenţa judecătorilor, la nivel intern şi internaţional, "faţă de efectele unor manifestări din interiorul sistemului de justiţie, de care ne delimităm în mod clar şi îndreptăţit pentru că respectăm statutul de judecător, rolul nostru în societate şi dreptul la un proces echitabil".

În plus, judecătorii solicită ca scrisoarea să fie transmisă Consiliului UE - Formaţiunii Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).


Cei 30 de președinți și vicepreședinți ai tribunalelor din România arată că drept urmare a evoluțiilor din ultima perioadă a manifestărilor publice ale judecătorilor, "dar și a acțiunilor generate individual de unii judecători, prin care se lansează îndemnuri la adoptarea unor forme severe de protest ori de acțiuni ale judecătorilor în spațiul public și în relația cu diferite organism naționale și/sau europene", adresează un apel Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ca să restabilească, de urgență, cadrul și limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public și implicare revendicativă.

Un nou protest al magistraților, programat de la ora 18.00

Un nou protest al magistraților a fost anunțat pentru ora 18.090, pe treptele Palatului de Justiție din București, față de refuzul Guvernului de a abroga integral Ordonanța 7. Anunțul a fost postat pe Facebook de mai mulți magistrați.
Potrivit organizatorilor acestui protest, sistemul de justiție și cetățenii au nevoie de stabilitate și de cooperare loială între decidenți și beneficiari, "nu de măsuri controversate, luate în grabă, improvizat, cu periclitarea independenței justiției și a principiilor esențiale statului de drept."
Ei mai spun că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este de natură să creeze incertitudine în sistemul judiciar și a fost înființată fără o consultare reală a magistraților. "Din contra, un număr de aproximativ 4.000 de magistrați în mod individual, cât și plenul CSM, au emis opinii și avize negative față de legea de înființare a acestei secții, în timp ce organismele internaționale și-au exprimat, de asemenea, în repetate rânduri, dezacordul cu privire la funcționarea acesteia", se mențonează în textul anunțului de protest.
Magistrații spun că România este un stat membru al Uniunii Europene, iar crearea unui parchet paralel de investigare a magistraților nu este în acord cu valorile europene de independență și imparțialitate a justiției.

O delegație de 30 de judecători și procurori din toată țara va protesta în 4 aprilie la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene, și va avea întâlniri cu vicepreședintele Frans Timmermans și cu comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova. Judecătorul Cristi Dănileț de la Tribunalul Cluj a declarat, vineri, la protestul magistraților din fața Palatului de Justiție Cluj, că este cazul ca magistrații să vorbească direct la Bruxelles cu oficialii europeni, după ce ministrul Justiției a ales să vorbească prin scrisori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3294 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 11 martie 2019, 10:45)

  polonyca [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  Aha (Luni, 11 martie 2019, 10:48)

  sim18 [utilizator]

  V-a cumparat si pe voi cu functii... Rusine!
  • +4 (4 voturi)    
   cozi de topor (Luni, 11 martie 2019, 12:46)

   Bokila [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   acesti 30 de sefi si cei asemenea lor reprezinta putreziciunea corupta si obedienta din instantele romanesti....rusine fara margini
   • +2 (2 voturi)    
    PAI (Luni, 11 martie 2019, 14:21)

    Mecelalalt [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

    si argintii lui Iuda!
 • +14 (16 voturi)    
  Asadar (Luni, 11 martie 2019, 10:54)

  Soljenitin [utilizator]

  Asadar problema nu este incalecarea justitiei, ci faptul ca justitia protesteaza.

  Tara luata pe persoana fizica...
 • +13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 martie 2019, 10:58)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  Justitia (Luni, 11 martie 2019, 10:59)

  jhonnyfirst [utilizator]

  Este evident faptul ca si in interiorul justitiei se trage la mai multe carute ... ori aceasta situatie nu ajuta in primul rand justitia ca putere a statului, nu ajuta magistratii care isi fac datoria (cei mai multi) iar mai apoi nu ajuta nici la diminuarea loviturilor politicului la temelia justitiei. Dimpotriva.
  Politicul a inteles ca trebuie lovit pe toate planurile, inclusiv din interiorul justitiei. Mancatori de rahat se gasesc si aici, ca peste tot.
  Daca se pierde si balanta justitiei, in reglarea unei societati zbuciumate in ansamblu, care a cam pierdut toate celelalte institutii esentiale in echilibrarea statului (Avocatul Poporului, CCR, Curtea de Conturi, etc.) e vremea de "noapte buna".
  Si asa e foarte tarziu ...
 • +11 (13 voturi)    
  mai exact cati presedinti si cati vice?! (Luni, 11 martie 2019, 11:00)

  toni_uk [utilizator]

  ...si care sunt aceste curti de apel ...Teleorman mai mult ca sigur :)!
  • +2 (2 voturi)    
   numele lor (Luni, 11 martie 2019, 14:36)

   transilvania [utilizator] i-a raspuns lui toni_uk

   care sunt aceste persoane? au un nume?
   o parte a justitiei e cumparata. din pacate.
 • +8 (10 voturi)    
  doar atat? (Luni, 11 martie 2019, 11:03)

  subcultura [utilizator]

  la articolul precedent, imi picasera ochii pe lista de semnatari si am avut curiozitatea sa vad daca semneaza cineva de la Teleorman. si am vazut ca semneaza presedintele Tribunalului teleorman si dupa am gasit asta:

  https://www.flux24.ro/mortul-lui-dragnea-teldrum-i-a-facut-o-vila-presedintelui-tribunalului-teleorman/

  Observ totusi ca nici acesti semnatari nu au o problema cu motivele protestului, ci mai mult cu forma aleasa de protest si cu Danilet ala
 • +12 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 11 martie 2019, 11:21)

  DiDiRo [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 martie 2019, 12:19)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Radical (Luni, 11 martie 2019, 12:42)

  tarabost [utilizator]

  Adoptati lege prin care sa excludeti din magistratura 80% dintre magistrati, pe cei care respecta principii in loc de partide si deci nu sunt utili societatii :). Partidul este Dragnea. Dragnea este deci Romania, asa cum Romania este Dragnea.
 • 0 (0 voturi)    
  dupa revolutie, (Luni, 11 martie 2019, 22:43)

  iodixit [utilizator]

  justitia n-a fost ce trebuie in tara noastra (or fi ceva exceptii, dar nu am prea dat de ele). procurorii, judecatorii, ce sa mai vorbim de avocati, care au ajuns un fel de pleava, scursura societatii din cauza apucaturile pe care le au (or fi si aici exceptii, dar nu le cunosc), si-au vazut numai interesul personal. spagile s-au dat si s-au luat cu carul. dintr-o data vine una, monica macovei, care are alte idei. toti procurorii, judecatorii, avocatii, trebuie sa stie de frica legii, ca altfel pirnaia-i maninca (vezi cazul voicu). de frica bataii, au inceput sa aplice legea. asta pina a aparut dragnea. din momentul acela, totu-i dezastru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by