Autoritățile din România au lansat a doua investigație împotriva fostei șefe DNA, sfidând Bruxelles-ul care o susține pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Parchetului European, scrie presa internațională. Financial Times notează că Laura Codruța Kovesi a fost audiată timp de cinci ore exact în aceeași zi în care Parlamentul European a nominalizat-o pentru ocuparea șefiei Parchetului European.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

Publicația notează contrastul dintre parcursul candidaturii lui Kovesi și opoziția propriului guvern a devenit un simbol al escaladării disputei dintre UE și tendințele autoritarismului care câștigă teren în statele membre, inclusiv în România.

”Asta arătă că guvernul României și majoritatea parlamentară aflată la putere este realmente panicată”, spune șefa organizației Global Focus Center, Oana Popescu, pentru Financial Times.

Kovesi neagă toate acuzațiile care i se aduc în legătură cu extrădarea unui condamnat și pentru alte presupuse infracțiuni (mită, abuz în serviciu și fals în declarații)

Ancheta a fost demarată și condusă de o secție de investigare a judecătorilor și procurorilor care a fost înființată luna trecută, mai notează Financial Times, adăugând că opoziția spune că această secție este o creație politică, nefiind sub jurisdicția procurorului general al României.

Kovesi a mai spus că aceste demersuri sunt rodul unei campanii de hărțuire declanșate în urmă cu doi ani, precizând că nici măcar nu i s-a permis să vină cu un avocat. ”Există o disperare de a bloca candidatura mea”, a precizat Kovesi.

În replică, guvernul PSD-ALDE a insistat că aceste anchete împotriva lui Kovesi nu sunt instrumentate politic și respectă procedura legală.

Financial Times mai scrie că fosta șefă a direcției anticorupție a câștigat o serie de fani în întreaga Europă pentru că a reușit să obțină condamnarea unor înalți oficiali în timpul celor cinci ani în care a condus instituția, fiind însă concediată în iulie anul trecut.

În același timp, Bucureștiul și-a atras o serie de critici de la Bruxelles ca urmare a modificării legilor justiției, cu scopul subordonării politice a magistraților. De asemenea, jurnaliștii mai notează că oficialii Comisiei Europene au atras atenția asupra regreselor înregistrate și au avertizat asupra riscului ca România să se întoarcă la stadiul în care se afla în perioada de pre-aderare la UE.

Euroactiv subliniază că ceea ce i se întâmplă fostei șefă a DNA aruncă o umbră asupra României într-un moment în care Bucureștiul asigură președinția rotativă a Consiliului UE.

”Văzută ca erou la Bruxelles pentru activitatea sa în fruntea DNA, acasă, ea este demonizată de partidul de guvernământ, PSD, care o acuză de partizanat politic”, scrie Euroactiv.

Și Balkan Insight relatează despre modul în care secția de investigare a magistraților a declanșat anchetele împotriva fostei șefe DNA, în contextul candidaturii sale pentru șefia Parchetului European.