Direcţia Naţională Anticorupţie este cea mai afectată instituţie de Ordonanța de Urgență care a modificat din nou legile Justiţiei, în condițiile în care două secții importante rămân fără conducere pentru că nu mai sunt permise delegările pe funcții, astfel că nu va mai avea cine să verifice rechizitoriile și vor fi afectate unele dosare, a declarat, miercuri, procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor.

Calin NistorFoto: Hotnews

"Urmare a aplicării Ordonanței 7, practic DNA rămâne fără șefi la două secții. Această situație este mai veche și nu depindea de DNA să ocupe prin numire definitivă acele funcții. În cadrul DNA, șefii de secție sunt foarte importanți pentru că verifică rechizitoriile întocmite de procurorii șefi de servicii, verifică rechizitoriile întocmite de către procurorii din cadrul structurii centrale, se pronunță pe măsurile și pe actele de urmărire penală formulate de petenți în cadrul procesual. De asemenea, soluţionează plângerile la actele de urmărire penală ale procurorilor”, a declarat șeful interimar al DNA, Călin Nistor, la finalul ședinței de bilanț al Ministerului Public.

El a explicat că aceste două secții - Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia penală - rămân fără conducere din 20 martie, astfel că vor fi probleme legate de verificarea rechizitoriilor. Răspunzând unei întrebări, Călin Nistor a spus că există și pericolul de a fi blocate unele dosare dacă nu se va ajunge la o formulă de ocupare a acestor funcții.

Întrebat dacă este și cazul dosarului Tel Drum-Liviu Dragnea, șeful interimar al DNA a răspuns: "Este cazul fiecărui dosar din cadrul DNA. Soluția ar fi delegarea în continuare a unor procurori șefi secție. Bine, a fost o discuție și pe delegare, trebuie să știți că după modificările de anul trecut la pachetul de legi pe justiție delegările nu le mai face procurorul general, delegările sunt făcute de secția pentru procuri a CSM . Acum, CSM este garantul independenței justiției. Dacă nici în Consiliu nu mai avem încredere pe modalitatea de delegare a procurorilor, atunci cine să le facă? Și oricum vacantarea unui post poate interveni în orice moment, chiar dacă este numită o persoană pe acea funcție".

DNA rămâne fără procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi fără procuror şef al Secţiei penale, ca urmare a intrării în vigoare a OUG pe legile justiţiei, care interzice delegările în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedinte.

"DNA, instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupției la nivel înalt riscă să fie paralizată”, este mesajul care apare pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție de marți după-amiază, ca reacție la modificările făcute legilor justiției prin OUG 7.