Proiect în discuție la Ministerul Justiției - 5 lei pe zi compensație pentru deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare în pușcărie și nu au beneficiat de recursul compensatoriu. Sindicate: Ar putea beneficia peste 90.000 de foști deținuți

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 6 februarie 2019, 17:48 Actualitate | Esenţial


penitenciar
Foto: Hotnews
Deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare în penitenciar și care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare în octombrie 2017 ar putea primi o compensație financiară de 5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată, potrivit unui proiect de lege aflat în discuție la Ministerul Justiției și obținut de HotNews.ro. Liderul Federaţiei Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, spune că a făcut un calcul care arată că ar putea beneficia de aceste compensații financiare aproximativ 90.000 de foști deținuți, iar impactul bugetar ar depăși 70 de milioane de lei.

Persoanele care execută sau au executat în condiții necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate și care nu au beneficiat de prevederile art. 551 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate pot beneficia de compensații financiare acordate ca măsură compensatorie, prevede proiectul.

Poate beneficia de compensație "orice persoană interesată care consideră că execută sau a executat o pedeapsă sau măsură privativă de libertate, în condiții necorespunzătoare în sensul definit de art. 55^1 alin.(3) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, pe o durată mai mare de 2 zile".

"Procedura reglementată în prezenta lege nu împiedică repararea pagubei materiale sau daunei morale în cazul privării ori restrângerii de libertate în mod nelegal potrivit procedurii reparării pagubei materiale sau a daunei morale în caz de eroare judiciară sau în caz de privare nelegală de libertate, ori în alte cazuri, în condițiile Codului de procedură penală", prevede proiectul de act normativ.

5 lei pentru fiecare zi câștig neacordată

Perioada pentru care se oferă compensația financiară se calculează începând cu 24 iulie 2012. Atunci, CEDO a emis decizia prin care constată că România nu respectă standardele minime pentru deținuți. Beneficiază de compensații deținuții eliberați până în octombrie 2017, când a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu, în baza căreia au fost eliberați înainte de termen peste 14.000 de deținuți.

Potrivit proiectului, compensația financiară se va calcula înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. "Comisia evaluează ansamblul condițiilor de detenție ale persoanei private de libertate și stabilește compensația zilnică în funcție de întinderea prejudiciului cauzat", prevede proiectul.

Pentru persoanele care au executat între 2 și 29 de zile în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executată, suplimentar, câte 1/5 zile la fiecare zi executată o zi la fiecare 6 zile executate. O altă variantă este: "pentru persoanele care au executat între 2 și 29 de zile în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executată, suplimentar, câte o zi la fiecare
tranșă de 5 zile".

De compensații nu beneficiază cei care au fost despăgubiți pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau prin decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și au fost transferați sau mutați într-un spațiu de detenție cu condiții necorespunzătoare. În cazul în care, cu privire la aceeași cauză, au mai fost acordate compensații financiare, comisia va ține cont de acest fapt, dispunând acordarea de compensații financiare corespunzătoare perioadei executate după ultima compensație acordată.

Compensațiile financiare astfel stabilite se acordă cu titlu de daune morale în cuantum întreg dacă persoana respectivă nu datorează obligații civile decurgând din proceduri penale.

Compensațiile ar putea fi plătite de către Administrația Națională a Penitenciarelor și/sau Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a deciziei comisiei. O a doua variantă ar fi ca plata să fie făcută de Ministerul Finanțelor Publice.

Cine decide acordarea compensațiilor

În termen 45 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor decide componența și funcționarea unei comisii pentru acordarea compensațiilor financiare.

Comisia are următoarele atribuții: primește cererile persoanelor care solicită compensații financiare și le înregistrează, formând un dosar pentru fiecare solicitare în parte; verifică dacă persoana care a făcut cererea este îndreptățită să primească compensații financiare, analizând condițiile de detenție și perioada în care persoana a executat pedeapsa privativă de libertate, solicitând în acest sens, informații și documente locurilor de deținere în
care persoana a executat pedeapsa privativă de libertate; poartă corespondență cu persoana îndreptățită pentru solicitarea de informații suplimentare; calculează suma ce îi revine fiecărei persoane îndreptățite să beneficieze de compensație financiară și perioada pentru care i se cuvine; consemnează rezultatele constatării într-un proces-verbal semnat de membrii comisiei și emite o decizie privind acordarea compensației financiare (varianta 1).

Sindicate: Ar putea beneficia aproximativ 90.000 de foști deținuți; valoarea despăgubirilor ar depăși 70 de milioane de lei

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, spune că a făcut un calcul care arată că ar putea beneficia de aceste compensații financiare aproximativ 90.000 de foști deținuți, iar impactul bugetar ar depăși 70 de milioane de lei.

Liderul sindical a dat și un exemplu de potențial beneficiar - Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare. El a intrat în penitenciar în 8 august 2014 și a fost eliberat în 18 iulie 2017, astfel că nu a beneficiat de recursul compensatoriu, intrat în vigoare în octombrie 2017. Dumitrașcu spune că dacă solicită compensaţii financiare, Dan Voiculescu ar putea primi de la stat în jur de 10.500 de lei.

"Pentru că sărăcuții nu au reușit să beneficieze de zilele acordate prin recurs compensatoriu, primesc bani. Este o măgărie. Cum să îi dai bani banditului care a comis o infracțiune? Nu a mai făcut nimeni asta. Trebuie îmbunătățite condițiile din penitenciare, da, dar să le dai bani.... Legea a fost inițiată de Tudorel Toader, care este îngrijorat pentru cei care nu au apucat să beneficieze de legea recursului compensatoriu", a declarat liderul sindical.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2702 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 februarie 2019, 17:51)

  qwerasdf [anonim]

 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:07)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:12)

  [anonim]

 • +12 (12 voturi)    
  Un proiect (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:12)

  Ord [utilizator]

  pentru construirea de noi penitenciare sau transformarea unor cazarmi abandonate in penitenciare, pe bani europeni, cand vedem de la ministrul infractorilor? Vreau sa vad si eu un jurnalist ca-i adreseaza o astfel de intrebare. Ce proiecte a demarat in mandatul lui in sensul asta.,ca de platit borfasi si eliberat talhari sunt tare buni.
 • +9 (9 voturi)    
  Nimic nou (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:46)

  Vade Retro [utilizator]

  Guvernul lucreaza in favoarea hotilor.
  Interbarea este: pâna când le permitem asta?
 • +11 (11 voturi)    
  hopa... (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:56)

  ceoteldrum [utilizator]

  chiar ma intrebam azi,oare ce mai face tu(dorel) ca nu l am mai vazut pe la interviuri sau pe la antene...si cand colo ce sa vezi?a mai regurgitat un proiect...Doamne ai mila!
 • +21 (21 voturi)    
  ... (Miercuri, 6 februarie 2019, 18:58)

  ak33 [utilizator]

  eventual banii sa fie platiti de catre victime
  • +9 (9 voturi)    
   nu le mai dati idei (Miercuri, 6 februarie 2019, 19:09)

   bili_coiosu [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   cu cat o idee este mai absurda, cu atat va avea mai mari sanse sanse sa fie aplicata de catre acesti parveniti.
  • +9 (9 voturi)    
   Din leafa si pensia lui Tudorel (Miercuri, 6 februarie 2019, 19:14)

   Bwana [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   ...exclusiv din ele.
   Trebuie dusa solidaritatea pina la capat.
  • +10 (10 voturi)    
   Totdeauna victimele plătesc escrocii. (Miercuri, 6 februarie 2019, 19:46)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Ciudat este că statul dezechilibrează și mai mult acest raport. Vor fi convulsii sociale majore dacă statul nu echilibrează relația dintre victimă și escroc.
 • +9 (9 voturi)    
  Ăștia își bat joc de noi pe față! (Miercuri, 6 februarie 2019, 19:02)

  prec [utilizator]

  Republica Pârnăiașilor din Rrromânistan, așa trebuie să se numească țara asta prost făcută!
 • +11 (11 voturi)    
  . (Miercuri, 6 februarie 2019, 20:40)

  tirolez [utilizator]

  La ocna, nu la hotel. Bine ca stau bolnavii in jeg.
 • +9 (9 voturi)    
  mult peste 70 milioane lei (Miercuri, 6 februarie 2019, 21:17)

  bokila1 [utilizator]

  la 90000 de beneficiari e normal sa presupunem un termen mediu de cel putin 400 zile (un an si un pic) in care detinutii eliberati nu au avut conditii corespunzatoare.
  90000 x 400 x 5 lei = 180 milioane lei
 • +6 (6 voturi)    
  Doamne ce mizerabili ! (Miercuri, 6 februarie 2019, 23:40)

  Observatory [utilizator]

  Auzi: condiții necorespunzătoare !
  Pai ce vrea sa fie ca la marele hoteluri ?
  Ăștia pregătesc transformarea pușcăriei in hotel de lux pentru Sefu cu
  Mustață !
  DacA spui ca România este o țara bananiera (fără banane) Vai da ce va supărați , repede
  Va meritați soarta , un popor prostit, de atâta spălat pe creier in acești 72 de ani de comunism !
  Am plecat( de mult) și V-am lăsat săraci și prosti, m-am întors ( in vizita) și am constatat ca nu s-a schimbat Nimic !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by