Timișoara nu are deratizare și dezinsecție din 2013, când vechiul contract a expirat, iar Primăria a scos la licitație acest serviciu. Acum, orașul are toate șansele să intre în primăvară tot fără dezinsecție și deratizare, pentru că licitația începută anul trecut de primărie a fost din nou contestată, scrie tion.ro.

dezinsectieFoto: tion.ro

Licitația pentru serviciul de deratizare, începută în prima parte a anului trecut de primărie, avea câștigător în toamnă, când primarul Nicolae Robu anunța că municipalitatea ar urma să semneze contractul pe patru ani cu firma Deraton, care a depus o ofertă de 10,8 milioane de lei cu tot cu TVA. Estimarea pentru licitație era însă de 46 milioane de lei, astfel că procedura a fost contestată chiar după ce edilul-șef i-a anunțat câștigătorul.

Oferta depusă de Deraton a blocat iarăși acest serviciu, după ce o altă firmă participantă a acuzat că oferta câștigătoare este mult prea mică. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis că primăria trebuie să reia procedura, astfel că firma declarată câștigătoare inițial a fost eliminată. A fost preferată apoi oferta cea mai mică după cea a Deraton, dar și aceasta a fost contestată recent de cea de-a treia firmă înscrisă la licitație, care a oferit cel mai mare preț.

Practic, licitația a fost contestată acum de firma care a avut cel mai mare tarif.

"Am avut un câștigător la licitație, am fost obligați după o contestație să reluăm procedura. Am reanalizat toate ofertele, câștigătorul a trebuit eliminat. Am rămas cu doi, a fost luată oferta a doua drept câștigătoare, dar a treia firmă a depus contestație. Am fost informați că licitația a fost contestată, așteptăm dispozițiile date de CNSC”, au explicat, pentru tion.ro, oficialii Primăriei Timișoara.

Firmele care și-au depus ofertele sunt din Timișoara, Ploiești și Deva. Firma din Timișoara a fost contestată de cea din Ploiești, iar cea din Ploiești a fost contestată de cea din Deva.

Istoria contractului de dezinsecție și deratizare a Timișoarei a început în toamna anului 2013, când vechiul contract, încheiat tot cu Deraton, a expirat, iar primăria a scos din nou acest serviciu la licitație. Doar firma Romprest Servicii S.A. a participat, însă a fost descalificată pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile din caietul de sarcini. Reprezentanții firmei amintite nu s-au dat bătuți și au dat în judecată Primăria Timișoara.

Au urmat patru ani în care nimic nu s-a mișcat, municipalitatea așteptând finalul procesului. Cu excepția unei perioade scurte, în 2016, când în Timișoara s-a făcut dezinsecție în regim de forță majoră, deoarece exista amenințarea virusului Zika. Din vara lui 2017, reprezentanții primăriei au semnat un contract cu firma Deraton, care a putut face dezinsecție și deratizare în oraș timp de șase luni, cu 182.000 de lei. Contractul cu Deraton a expirat, însă, în 24 februarie 2018. Vara trecută, primăria a mai încheiat un contract provizoriu, cu firma arădeană Medinet Hygiene Consulting, care a expirat de mult timp. Pentru șobolani nu s-a mai dat însă cu nicio substanță de cel puțin cinci ani.

În 31 octombrie 2017, primarul Timișoarei se lăuda că municipalitatea a câștigat definitiv procesul cu firma Romprest. A fost nevoie de șase luni pentru ca funcționarii primăriei să poată începe o nouă licitație.