Camera Federativa a medicilor din Romania (CFMR) cere Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, salarii mai mari. Astfel, sindicalistii vor ca un medic rezident sa castige 1.600 de lei, iar un medic cu experienta sa castige de trei ori mai mult: 4.800 de lei.

"Este an electoral si trebuie sa sa ne mareasca salariile. Le-au mai marit o data cu 11% si trebuie sa le mai mareasca o data", a spus, luni, Dan Peretianu, presedintele CFMR. El spune ca un rezident castiga in jur de 800 de lei, iar o asistenta- sefa dublu: 1.600 de lei. Astfel, CFMR cere dublarea salariilor medicilor rezidenti si triplarea medicilor cu experienta. "Sau la le scada asistentilor salariile de trei ori. Nu e normal ca un asistent sa castige tot cat castiga un medic", a declarat presedintele CFMR.

CFRMR: Un doctor ar trebui sa fie platit de cinci ori mai mult ca un muncitor in constructii

"In Austria, Raportul bancii Mondiale spune ca salariul unui constructor este de 1000 de euro, iar salariul unui medic de 5000 de euro. La noi in constructii, salariul minim garantat, in constructii, a ajuns la 700 de euro. Asta inseamna ca societatea romaneasca ar trebui sa plateasca medicilor cel putin 3.500 de euro. Adica de cinci ori mai mult decat constructorilor", a mai spus Dan Peretianu.

Potrivit CFMR, medicii din Romania au un salariu de doua ori mai mic ca in Slovacia si Serbia si de 6-7 ori mai mic ca in Cehia, de 10 ori mai mic ca in Uniunea Europeana si de 15-20 de ori mai mic ca in Statele Unite ale Americii. "Din 89 pana in 2008 salariul medicilor s-a triplat, dar costul vietii a crescut si cu 200%, ceea ce inseamna ca, de fapt, puterea de cumparare a medicilor a scazut masiv intre 1989 si 2008, si nu traim deloc mai bine", a mai spus Peretianu.