Într-o primă reacție față de decizia Parlamentului de la Londra privind Brexit-ul, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a spus că o ieșire fără acord ar putea ridica probleme pentru cetățenii români și, în general, pentru cetățenii europeni care trăiesc sau studiază în Marea Britanie.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

"Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităţilor britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că cu ocazia votului s-a cerut şi o moţiune de neîncredere în primul ministru şi va trebui să trecem, probabil, şi peste cursul zilei de astăzi şi peste această temă. (...) În cazul unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme şi pentru cetăţenii români care sunt în Marea Britanie şi pentru cetăţenii din Marea Britanie care sunt din diverse ţări din UE, inclusiv din România”, a comentat Meleșcanu, la sediul MAE, citat de Agerpres.

El a subliniat că la nivelul UE există o solidaritate care s-a manifestat în acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune şi în declaraţia politică privind viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE.

”În funcţie de ceea ce vor prezenta oficialităţile de la Londra, va trebui să vedem şi cum putem să răspundem. Există şi posiblitatea (...) privind prelungirea perioadei în procesul Marii Britanii de ieşire din UE. (...) Din punctul nostru de vedere, ca Preşedinţie (n.r. a Consiliului UE), suntem la dispoziţie pentru a căuta să găsim orice posibilităţi pentru continuarea dialogului, va trebui, însă, să vedem care sunt poziţiile Marii Britanii şi care este poziţia la nivelul UE. Noi, ca Preşedinţie rotativă a UE, suntem gata să punem la dispoziţie toate facilităţile pentru a avea discuţii pe tema aceasta", a adăugat Meleşcanu.