Uniunea Europeană a anunţat că Marea Britanie ar putea avea un nou acord Brexit, după ce Parlamentul britanic l-a respins în mod copleșitor pe cel negociat de premierul Theresa May, dar numai dacă Londra își schimbă cerințele cheie, relatează Reuters.

Michel Barnier (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Adresându-se miercuri Parlamentului European, negociatorul-șef UE pentru Brexit, Michel Barnier, a apărat acordul încheiat cu Theresa May care a fost zdrobit în seara precedentă de o alianță a parlamentarilor britanici care au votat împotriva acordului și a avertizat că riscul unei retrageri dezordonate este mai mare decât oricând.

Executivul UE îşi va intensifica pregătirile, a spus el, pentru o ieșire dezordonată care ar perturba întreaga Europă.

Barnier a indicat că o cale de urmat ar fi ca Marea Britanie să accepte alinierea chiar mai strânsă cu reglementările UE pentru a asigura o relație comercială foarte apropiată în viitor - oficialii UE spun că Londra ar putea, de exemplu, să renunțe la hotărârea de a părăsi uniunea vamală și piața unică.

Referindu-se la declarațiile reprezentanților Parlamentului European și ale altor state membre, Barnier a spus: "Dacă Regatul Unit alege să schimbe liniile roșii în viitor, (...) atunci Uniunea Europeană este gata imediat să răspundă favorabil”.

Sugestia unei relații mai strânse a fost făcută de eurparlamentarul Guy Verhofstadt, coordonator al PE în problema Brexit.

Unii europarlamentari au cerut Marii Britanii un al doilea referendum în care oamenii să se pronunțe asupra rămânerii în UE. Președintele Consiliului European Donald Tusk a sugerat că diviziunea din regat ar putea duce la anularea Brexit-ului.

Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei Europene, a citat o frază atribuită scriitorului C.S. Lewis, sugerând că Marea Britanie ar trebui să lase în urmă toate tribulațiile și să caute un început cu Uniunea Europeană:

”Nu poți să te întorci înapoi și să schimbi începutul”, a spus el. ”Dar poți să o iei de la capăt de acolo de unde ești și poți schimba finalul”.

În schimb, Nigel Farage, fostul lider UKIP și principal promotor al ideii Brexit, a susținut că un al doilea referendum s-ar solda cu o majoritate și mai zdrobitoare în favoarea ieșirii din UE, pe motiv că britanicii au fost enervați de negocierile duse de Bruxelles pe parcursul celor doi ani.