Articol actualizat

Greva de la Complexul Energetic Oltenia s-a extins în toate cele zece cariere / Ministerul Energiei amenință greviștii: Am înștiințat organele statului și dacă este pusă în pericol securitatea energetică, vom acționa ca atare

de MH, CP     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2019, 9:08 Actualitate | Esenţial


Protest mineri
Foto: Captura TVR Craiova
Greva declanșată vineri seară în Cariera Jilț Nord a Complexului Energetic Oltenia s-a extins luni în toate cele zece cariere. Minerii cer, între altele, majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru și îl cheamă pe ministrul Energiei, Anton Anton, să vină să stea de vorbă cu ei și să vadă condițiile în care muncesc. Spre deosebire de alte proteste, de data aceasta, minerii refuză să fie reprezentați de sindicate, spunând că nu mai au încredere în ele.

Conducerea companiei și reprezentanții sindicatelor s-au prezentat luni dimineață, la Ministerul Energiei, unde au avut loc discuții extrem de tensionate cu secretarul de stat Doru Vișan, potrivit informațiilor HotNews.ro. La începutul întâlnirii a fost prezent și ministrul Anton Anton, dar acesta a plecat rapid de la discuții. Inițial, întâlnirea era programată pentru ora 15.00.

Spre deosebire de alte proteste, de data aceasta, minerii refuză să fie reprezentați de sindicate, spunând că nu mai au încredere în ele.

Discuțiile de la Ministerul Energiei s-au finalizat fără rezultate concrete. Urmează negocieri între sindicate și conducerea societății. Cărbunele de pe stoc ar putea asigura producția de energie pe o perioadă de maxim o săptămână, în cazul continuării grevei. Practic, în acest moment, producția de energie electrică nu este încă afectată, termocentralele de la Turceni, Rovinari, Ișalnița și Craiova având cărbune pe stoc. Compania asigură o treime din producția anuală de energie electrică. Oltenia deține 10 unități miniere în bazinele Rovinari, Motru, Jilț și Mehedinți. Luni dimineață, energia electrică pe bază de cărbune reprezenta 22% din producția națională.

Secretarul de stat Doru Vișan a spus la finalul discuțiilor că a sugerat sindicatelor să înceapă negocieri cu șefii companiei. Practic, Ministerul Energiei aruncă problema în curtea companiei. Vișan a mai spus că poate fi rezolvată doar una dintre revendicări: acordarea de vouchere de vacanță începând cu 1 mai. Cea mai importantă solicitare- creșterea salariilor cu 45%- nu poate fi luată în considerare. La rândul său, președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, susține că pot fi oferite majorări salariale 'undeva la 10-12%'.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei a mai spus că sistarea producției de lignit a afectat în principal termocentrala de la Turceni, însă sunt suficiente stocuri de cărbune cât să fie asigurată producția de energie electrică la nivelul companiei timp de câteva zile până la o săptămână.

Doru Vișan a lansat și o amenințare la adresa greviștilor, spunând că "am înștiințat organele statului" și "dacă este pusă în pericol securitatea energetică, vom acționa ca atare".

Precizăm că Ministerul Energiei este acționarul majoritar al CE Oltenia.

Protestul a izbucnit vineri seară, când câteva sute de mineri au refuzat să intre în schimbul trei. De aici, greva s-a extins în jumătate din carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia - Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța, Tismana 1 și Tismana 2. Treptat, până luni dimineață, greva s-a extins la toate carierele.

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, spune că a fost să discute cu protestatari din mai multe zone, care i-au spus că și-ar dori ca ministrul Energiei, Anton Anton, să vină să stea de vorbă cu ei în carierele miniere, să vadă condițiile în care muncesc.

Lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Condițiile de muncă ale minerilor sunt foarte dificile. Minerii sunt nevoiți să meargă mai mulți kilometri pe jos, până la utilaj, prin noroaie care ajungeau la nivelul cizmei. Faptul că fiecare salariat face munca a doi oameni rezultă dintr-un document al Ministerul Energiei, care estima un deficit de 4.000 de oameni pe zona de producție. "În acest moment, există un deficit de circa 3.100 de salariaţi în activitatea aferentă sectorului minier şi de circa 1.100 salariaţi în activitatea aferentă domeniului energetic”, se arată în documentul citat de Pandurul.

Conducerea CE Oltenia susține că această grevă ar putea avea "consecințe deosebit de grave" asupra funcționării Sistemului Energetic Național, motiv pentru care cere reluarea imediată a activității de producție.

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariați.

Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Minerii din Complexul Energetic Oltenia, aflați în grevă spontană începând de vineri seara, nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei. Liderii sindicali s-au remarcat în ultimii doi ani prin laudele aduse șefilor companiei, dar și prin faptul că și-au angajat copiii în companie, mai precizează Pandurul.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8286 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Intrebare: (Luni, 14 ianuarie 2019, 9:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sunt aceiasi minieri care au invadat capitala ca niste brute in 90-91, chemati de criminalul Iliescu, sau progeniturilor lor?
  • +9 (9 voturi)    
   Nu! (Luni, 14 ianuarie 2019, 11:18)

   not_you [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu, aceia erau din zona V. Jiului, jud. Hunedoara.
  • +1 (7 voturi)    
   S-or fi dus acolo să-i civilizeze pe mitici. (Luni, 14 ianuarie 2019, 11:28)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Dar n-au reușit.
  • +8 (8 voturi)    
   este (Luni, 14 ianuarie 2019, 12:02)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   nerelevantă întrebarea dvs.
   Relevant este că fac grevă niște angajați ai statului, plătiți conform legii dată de minunata și mirobolanta ex-mistru psd la muncă, volguțaaaaa vasilescu.
   E bine că dau semne de trezire.
   • -3 (5 voturi)    
    N-au treaba cu Olguta. (Luni, 14 ianuarie 2019, 14:05)

    gv [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    N-au treaba cu legea salarizarii sau cu Olguta, ca nu sunt bugetari.
    • +3 (3 voturi)    
     nu am auzit (Luni, 14 ianuarie 2019, 16:08)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui gv

     ca C.E. Oltenia să se fi privatizat.
     • -2 (2 voturi)    
      nu cunoasteti (Marţi, 15 ianuarie 2019, 13:38)

      zxcv [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      e societate comerciala (chiar daca cu capital de stat) nu institutie publica si nu are legatura cu legea salarizarii
 • +19 (19 voturi)    
  Asa Se Intampla cand Politica Energetica (Luni, 14 ianuarie 2019, 9:46)

  un domn [utilizator]

  A Romaniei este in Mana Amatorilor, sau a cozilor de topor URSS?
  • +2 (2 voturi)    
   Coruptia ucide ! (Luni, 14 ianuarie 2019, 16:34)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Eu as pleda pentru incompetenta, ceea ce pâna la urma este acelasi lucru cu tradarea. Mai ales în domeniile vitale ale sigurantei nationale.
  • +1 (1 vot)    
   Vă înșelați și dvs. și contributor.bis (Marţi, 15 ianuarie 2019, 18:48)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Sunt niște profesioniști ai demolării. Când este vorba de clădit ceva, replica lor este ”mai întâi să demolăm” și încet-încet proștii încep să creadă că demolare=construire. Și demolatorii se pretind arhitecți, ziditorii unei noi societăți, multilateral demolate, o Iepocă dă Haur Tiliormăneană...
 • +10 (10 voturi)    
  dupa jandarmeriada, o mineriada ceva? (Luni, 14 ianuarie 2019, 10:12)

  pedepsitorul [utilizator]

  ...
 • +12 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 14 ianuarie 2019, 10:34)

  qwerasdf [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   nu sunt (Luni, 14 ianuarie 2019, 12:24)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   de acord cu opinia dvs.
   Este o foarte mare diferență între cele două categorii sociale.
   Dacă jandarmii sunt plătiți de puterea politică să bată, minierii sunt plătiți ca să dea la lopată și cu picamerul după resurde minerale energetice (indiferant că e minerit de suprafață sau subteran, e o muncă foarte, foarte grea, abrutizantă). Faptul că minierii au fost păcăliți, știu și ei asta, acum. Nu uitați conjuctura acelor ani când iliescu îi chema pe minieri să apere revoluția de atacurile teroriștilor din Piața Universității. Nu uitați de ”minierii” înalți ca bradul cu salopete de muncă călcate la dungă, care îi așteptau pe adevărații minieri în Gara de Nord și care i-au direcționat doar la sediile partidelor istorice (de unde să știe ortacul din subteran de adresa PNȚ-CD de lângă Piața Rosetti din București?), ș.a.m.d. Nu uitați de manipularea făcută de cozma (cu siguranță tot la indicațiile prețioase ale lui iliescu et co.) sub președinția lui Emil Constantinescu - Președinte și Ciorbea - Prim Ministru, care au închis foarte multe mine, din Valea Jiului, ce-i drept ineficiente, dar care au făcut acest lucru fără o minimă pregătire a populației din zona respectivă, populație dependentă doar de minerit.
   Pe când jandarmii, asta fac toată ziua. Bătaie la antrenamente, bătaie asupra populației (chipurile tocmai ca să protejeze populația).
   • +4 (6 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 14 ianuarie 2019, 13:16)

    qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui nahir

   • +3 (3 voturi)    
    Muncile grele să fie mecanizate. (Luni, 14 ianuarie 2019, 16:44)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Minerii trebuie instruiți pentru folosirea de mijloace mecanizate/robotizate încât să se poată face creșterea productivității și creșterea salariilor să se facă pe această bază.Nimeni nu ar trebui să facă munci grele și degradante decât în caz de forță majoră.Tehnologiile actuale permit protejarea oamenilor de muncile grele.Pe de altă parte la CEOltenia se fură mult cărbune,este multă harababură în modul de evidență și calitatea cărbunelui extras.Statul ca proprietar trebuie să facă investiții atât în minerit cât și în diversificarea producției de energie prin montarea de turbine eoliene și panouri solare pe terenurile degradate,asigurând și diversificarea meseriilor în zonă.
  • +3 (3 voturi)    
   nu rade tu, (Luni, 14 ianuarie 2019, 16:39)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   dar s-au confruntat in 1999 la Costesti, jud Valcea.
   Condusi de unii generali de armata inflltrati abil de Virgil Magureanu, ortacii au dat o crunta mama de bataie jandarmilor...Pe Curcaneanu, prefectul de Valcea, l-a batut chiar Miron Cozma, ca dupa rangul lui inalt.
   Eram la Rm Valcea atunci, imi amintesc bine evenimentele, din cauza lor nu am putut veni in Buc. Se pare ca minerii au avut de partea lor strategi militari, inflitrati de SRI, care doreau rasturnarea Conventiei democratice de la putere si alegeri anticipate.
 • +1 (11 voturi)    
  afara... (Luni, 14 ianuarie 2019, 11:21)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... aduceti robotii sa foreze, lenesii sa moara de foame.
 • +1 (1 vot)    
  o, tempora! (Luni, 14 ianuarie 2019, 18:58)

  revo [utilizator]

  Unde sunt zilele de odinioara, cand ortacilor li se multumea pentru "inaltul simt civic" de catre insusi Talpa Iadului, Ilici?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by