Greva declanșată vineri seară în Cariera Jilț Nord a Complexului Energetic Oltenia s-a extins luni în toate cele zece cariere. Minerii cer, între altele, majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru și îl cheamă pe ministrul Energiei, Anton Anton, să vină să stea de vorbă cu ei și să vadă condițiile în care muncesc. Spre deosebire de alte proteste, de data aceasta, minerii refuză să fie reprezentați de sindicate, spunând că nu mai au încredere în ele.

Protest mineriFoto: Captura TVR Craiova

Conducerea companiei și reprezentanții sindicatelor s-au prezentat luni dimineață, la Ministerul Energiei, unde au avut loc discuții extrem de tensionate cu secretarul de stat Doru Vișan, potrivit informațiilor HotNews.ro. La începutul întâlnirii a fost prezent și ministrul Anton Anton, dar acesta a plecat rapid de la discuții. Inițial, întâlnirea era programată pentru ora 15.00.

Spre deosebire de alte proteste, de data aceasta, minerii refuză să fie reprezentați de sindicate, spunând că nu mai au încredere în ele.

Discuțiile de la Ministerul Energiei s-au finalizat fără rezultate concrete. Urmează negocieri între sindicate și conducerea societății. Cărbunele de pe stoc ar putea asigura producția de energie pe o perioadă de maxim o săptămână, în cazul continuării grevei. Practic, în acest moment, producția de energie electrică nu este încă afectată, termocentralele de la Turceni, Rovinari, Ișalnița și Craiova având cărbune pe stoc. Compania asigură o treime din producția anuală de energie electrică. Oltenia deține 10 unități miniere în bazinele Rovinari, Motru, Jilț și Mehedinți. Luni dimineață, energia electrică pe bază de cărbune reprezenta 22% din producția națională.

Secretarul de stat Doru Vișan a spus la finalul discuțiilor că a sugerat sindicatelor să înceapă negocieri cu șefii companiei. Practic, Ministerul Energiei aruncă problema în curtea companiei. Vișan a mai spus că poate fi rezolvată doar una dintre revendicări: acordarea de vouchere de vacanță începând cu 1 mai. Cea mai importantă solicitare- creșterea salariilor cu 45%- nu poate fi luată în considerare. La rândul său, președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, susține că pot fi oferite majorări salariale 'undeva la 10-12%'.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei a mai spus că sistarea producției de lignit a afectat în principal termocentrala de la Turceni, însă sunt suficiente stocuri de cărbune cât să fie asigurată producția de energie electrică la nivelul companiei timp de câteva zile până la o săptămână.

Doru Vișan a lansat și o amenințare la adresa greviștilor, spunând că "am înștiințat organele statului" și "dacă este pusă în pericol securitatea energetică, vom acționa ca atare".

Precizăm că Ministerul Energiei este acționarul majoritar al CE Oltenia.

Protestul a izbucnit vineri seară, când câteva sute de mineri au refuzat să intre în schimbul trei. De aici, greva s-a extins în jumătate din carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia - Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța, Tismana 1 și Tismana 2. Treptat, până luni dimineață, greva s-a extins la toate carierele.

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, spune că a fost să discute cu protestatari din mai multe zone, care i-au spus că și-ar dori ca ministrul Energiei, Anton Anton, să vină să stea de vorbă cu ei în carierele miniere, să vadă condițiile în care muncesc.

Lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Condițiile de muncă ale minerilor sunt foarte dificile. Minerii sunt nevoiți să meargă mai mulți kilometri pe jos, până la utilaj, prin noroaie care ajungeau la nivelul cizmei. Faptul că fiecare salariat face munca a doi oameni rezultă dintr-un document al Ministerul Energiei, care estima un deficit de 4.000 de oameni pe zona de producție. "În acest moment, există un deficit de circa 3.100 de salariaţi în activitatea aferentă sectorului minier şi de circa 1.100 salariaţi în activitatea aferentă domeniului energetic”, se arată în documentul citat de Pandurul.

Conducerea CE Oltenia susține că această grevă ar putea avea "consecințe deosebit de grave" asupra funcționării Sistemului Energetic Național, motiv pentru care cere reluarea imediată a activității de producție.

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariați.

Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Minerii din Complexul Energetic Oltenia, aflați în grevă spontană începând de vineri seara, nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei. Liderii sindicali s-au remarcat în ultimii doi ani prin laudele aduse șefilor companiei, dar și prin faptul că și-au angajat copiii în companie, mai precizează Pandurul.