Doi frați din Iași încearcă de cinci ani să își declare mort tatăl, susținând că bărbatul, care ar trebui să aibă 65 de ani, a plecat de acasă de două decenii, iar de atunci nu a mai dat niciun semn. Cazul i-a pus în încurcătură pe judecători, care au avut nevoie de cinci ani pentru a ajunge la un verdict, scrie Ziarul de Iași.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fraţii Gabriel și Radu Vornicu au deschis proces la Iaşi în 2013, la scurt timp după ce mama lor a murit, ei cerând instanței să îl declare mort pe tatăl lor, Petru Vornicu. Bărbatul ar trebui să aibă acum 65 de ani, însă cei doi fii ai săi cred că este decedat deoarece de aproximativ două decenii nu au mai primit niciun semn de viaţă de la el.

Petru Vornicu a plecat din România în 1998, alături de un prieten, pentru a munci în Turcia. Aproximativ jumătate de an, bărbatul a ţinut legătura cu familia sa, însă ulterior nu a mai putut fi contactat şi nici nu s-a mai întors vreodată în ţară. Fraţii Vornicu le-au spus judecătorilor că tatăl lor avea viciul alcoolului, dar şi că fusese condamnat în trecut pentru furt.

După ce au analizat mai multe documente, dar şi după ce au audiat martori, judecătorii de la Tribunalul Iași au concluzionat, la sfârșitul anului trecut, că argumentele fraţilor Vornicu nu sunt suficiente pentru a-l declara decedat pe tatăl lor.

Judecătorii au argumentat că cei doi frați nu au dovedit că au fost în Turcia pentru a-şi căuta tatăl. De asemenea, o adresă venită de la Interpol a arătat că această instituţie nu a fost solicitată vreodată pentru a-l găsi pe Petru Vornicu, care nu figurează în prezent ca fiind dispărut sau dat în urmărire internaţională.

"Elementele pe care le au dispoziţie aceştia şi care au fost prezentate de reclamanţi fac într-adevăr foarte probabilă varianta morţii tatălui lor, în condiţiile în care acesta era alcoolic, a plecat de acasă şi nu a mai dat niciun semn din anul 1997. Totuşi, în condiţiile în care acesta era integrat în câmpul muncii (conform variantei reclamanţilor), unde se fac minime formalităţi pentru evidenţierea unei persoane, este greu de înţeles de ce nimeni nu a semnalat dispariţia sau moartea sa, fiind evident că acesta nu s-ar mai prezentat nici la serviciu într-o astfel de ipoteză. Totodată, nu poate fi exclusă nici ipoteza construirii unei noi vieţi în Turcia sau în altă parte de către tatăl reclamanţilor, pentru o persoană cu probleme de alcoolism fiind chiar o ipoteză cu un grad relativ ridicat de probabilitate, mai ales dacă a plecat în altă ţară la muncă fără să lase un minim de date certe despre locul unde poate fi găsit sau unde lucrează“, au stabilit judecătorii ieşeni, scrie Ziarul de Iași.

În astfel de situaţii, moştenitorii nu pot beneficia de bunurile rămase în urma defunctului/dispărutului cât timp la notar sau la instanţă, unde are loc dezbaterea moştenirii, după caz, nu este adus un act din care să reiasă decesul sau renunţarea celui în cauză la moştenire.