Bulgaria este noul preşedinte prin rotaţie al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) în primele şase luni ale anului 2019. Preşedinţia prin rotaţie a OCEMN, care este cea mai reprezentativă şi dezvoltată instituţional organizaţie în regiunea Mării Negre este legată de o serie de responsabilităţi din partea Bulgariei, potrivit Mediapool, citată de Rador.

Sub motto-ul "Mare de oportunităţi", preşedinţia bulgară va lucra pentru dezvoltarea Cooperării Economice la Marea Neagră ca organizaţie orientată pe proiecte. Un accent special va fi pus pe cooperarea în domeniul culturii, transporturilor şi protecţia mediului înconjurător, explică MAE bulgar.

Preşedinţia bulgară a OCEMN va lucra de asemenea pentru intensificarea legăturilor de afaceri între statele din regiune, însă şi pentru viitoarea intensificare a sincronizării activităţii OCEMN cu organismele sale specializate. Acestea includ Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Centrul Internaţional de Studii pentru Marea Neagră şi Consiliul mediilor de afaceri.

O altă prioritate a președinției bulgare va fi continuarea procesului de reformare și adaptare a organizației la provocările moderne. În același timp, Bulgaria va depune eforturi pentru a promova sinergia dintre Uniunea Europeană și OCEMN.

"Desfăşurarea cu succes a preşedinţiei, care va fi a patra pentru Bulgaria, va contribui la intensificarea politicii externe regionale a Bulgariei. Acest lucru este în concordanţă cu una dintre priorităţile naţionale de politică externă - dezvoltarea unor relaţii intense cu statele din regiunea Mării Negre", menţionează MAE bulgar.

OCEMN este creată în anul 1992, Bulgaria fiind între cele 11 state membre fondatoare. În prezent, din organizaţie, în afară de Bulgaria, mai fac parte Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia şi Ucraina.