Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, spune că nu va propune autosesizarea consiliului în cazul declarațiilor președintelui Iohannis legate de persoanele cu autism, dar își menține opinia avută în cazul Dăncilă - astfel de afirmații făcute de un demnitar ar trebui sancționate măcar cu un avertisment. Asztalos Csaba a declarat, miercuri, pentru HotNews, că până acum CNCD nu a primit nicio plângere legată de declarațiile șefului statului.

Asztalos CsabaFoto: Facebook/Asztalos Csaba

Președintele CNCD a spus că acest caz este comparabil cu al Vioricăi Dăncilă. Atunci, el a propus ca CNCD să se autosesizeze, ceea ce s-a și întâmplat, însă acum nu va mai face o astfel de propunere, având în vedere decizia Consiliului, de nesancționare a premierului.

Asztalos Csaba a mai afirmat că în cazul unei plângeri privind declarațiile președintelui, el își va menține votul, considerând necesar măcar un avertisment.

"Având în vedere acea hotărâre a CNCD de nesancționare, o autosesizare în acest caz ar avea aceeași soartă. În cazul unei plângeri, eu îmi voi menține votul - am arătat în cazul Dăncilă că funcția de înalt demnitar al statului influențează comportamente în societate și, din punctul meu de vedere, aduce atingere persoanelor cu autism și familiilor acestora. Știm bine că persoanele cu autism se confruntă cu o formă de stigmatizare în societate și formatorii de opinie, înalții demnitari trebuie să fie atenți la exprimări. Nu cred că în cazul premierului și nici în cazul președintelui Iohannis se impune o amendă, dar ar fi fost și este necesar un avertisment", a mai declarat pentru HotNews președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că, dacă ne uităm în urmă, la ce s-a mai întâmplat cu guvernele pesediste, "nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere".

În urma acestor declarații, președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze.

"Președintele României nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate a persoanelor care suferă de autism. Președintele României își cere scuze dacă, în urma afirmației dumnealui, sunt persoane care s-au simțit lezate”, a transmis Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.

În luna februarie, premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat drept "autişti” pe cei care ar dezinforma Uniunea Europeană, spunând că aceștia "nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă". În urma acestor declarații, Viorica Dăncilă și-a cerut scuze, susținând că prin comparația făcută nu a dorit "să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului".

Declarațiile premierului au fost luate în discuție și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a stabilit că Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când i-a catalogat drept "autiști" pe cei care "dezinformează" la Bruxelles. Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a făcut opinie separată, considerând că se impunea un avertisment.