Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Viena, că a constatat din partea premierului Viorica Dăncilă o „dorință de colaborare” astfel încât va participa la ședințele de guvern.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de guvern”, a spus Iohannis.

Șeful statului a calificat o eventuală ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere drept „o eroare foarte gravă pentru români„.

Klaus Iohannis, care se află luni și marți la Viena, la Forumul la nivel înalt Europa-Africa, a fost întrebat de ziariști cum comentează cererea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a se depune o plângere pentru înaltă trădare pe numele președintelui.

„Este un demers politicianist sortit eșecului din capul locului, nu poate să facă nimeni o plângere penală împotriva președintelui”, a răspuns Iohannis, care a adăugat că pentru înaltă trădare este „o procedură foarte complicată”.

Iar o astfel de plângere „nu are niciun suport” și reprezintă doar o „fantezie a PSD”, a adăugat acesta.

Ziariștii l-au întrebat și despre ideea unui referendum asupra justiției. „Cu siguranță despre acel referendum o să mai vorbim”, a precizat Klaus Iohannis.

Luni, președintele Klaus Iohannis i-a scris premierului Viorica Dăncilă, cerându-i să îi comunice agenda fiecărei ședințe de Guvern. Solicitarea șefului statului este una fără precedent, în contextul în care Cabinetul Dăncilă ar pregăti două Ordonanțe de Urgență - una pe tema Codurilor penale și o alta privind aministia și grațierea, ultima fiind cerută de Liviu Dragnea inclusiv duminică, la ședința Consiliului Național al partidului.

Participarea șefului statului la ședințele de Guvern este reglementată de articolul 87 din Constituție: "(1) Președintele României poate lua parte la sedințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea prim-ministrului, în alte situații. (2) Președintele României prezidează ședintele Guvernului la care participă".

Ar fi pentru a doua oară când președintele ar merge la o ședință de Guvern. Premiera a fost în 18 ianuarie 2017, când Klaus Iohannis a fost la ședința Cabinetului Grindeanu, pe fondul informațiilor privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

"Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni", a afirmat preşedintele în ședința de atunci a Guvernului.