Cum putem avea grijă de sănătatea noastră și preveni anumite afecțiuni cu ajutorul unui abonament? Eduard Dobre, director executiv PALMED, explică într-un interviu pentru HotNews.ro care sunt diferențele dintre abonamentele medicale private și asigurările de sănătate private și ce impact benefic are abonamentul medical asupra bugetului de stat.

Eduard DobreFoto: Hotnews

Ce este abonamentul medical privat?

Eduard Dobre: Abonamentul medical este un produs medical, cu rol de prevenire și de rezolvare a problemelor medicale, de obicei cele de complexitate mică și medie. Abonamentul medical îți oferă posibilitatea să îți monitorizezi sănătatea în mod constant, pe o perioadă mai mare, astfel încât să previi apariția unor boli sau, în cazul în care aceste boli apar, să fie într-un stadiu incipient și să le poți trata din timp.

Există uneori o confuzie la nivel de percepţie între abonamentele medicale private și asigurările de sănătate private. Care sunt diferențele dintre ele?

Eduard Dobre: Trebuie să vorbim despre un sistem medical care ne oferă o asigurare medicală în relație contractuală cu Casa de Sănătate, vorbim de un abonament și vorbim de asigurarea medicală privată. Ce ne oferă Casa de Sănătate, ce ne oferă sistemul de sănătate este clar.

Abonamentul medical și asigurarea medicală se completează.

Abonamentul medical se referă la cazuri de o complexitate mică și medie, te ajută să faci prevenire mergând la medic și monitorizându-ți sănătatea. Abonamentul medical se practică în sistemul privat de sănătate, la furnizorii de servicii medicale private de sănătate.

Asigurarea medicală este mai mult un instrument financiar, care încearcă să îți acopere un potențial risc. De obicei, se asigură boli cronice sau se asigură intervenții chirurgicale, deseori de o complexitate ridicată. Cu o asigurare medicală poți să mergi și în sistemul public, și în cel privat. În plus, aceasta îți oferă posibilitatea unui tratament în străinătate.

Vorbim de două instrumente diferite: un abonament care este un produs medical, pe partea de prevenire a afecţiunilor, și vorbim de o asigurare medicală care vine să completeze asigurarea de stat și abonamentul medical, oferindu-ți servicii medicale pentru o operație de o complexitate medie sau ridicată.

Cum asigură un abonament medical privat prevenirea?

Eduard Dobre: În momentul în care ai un abonament medical, chiar îți dorești să mergi la medic mult mai des. Mergând la o clinică medicală privată, mergând la medic mai des, făcând analizele medicale, investigațiile medicale, atât cele de laborator, cât și cele de imagistică, beneficiind de experiența medicilor care îți oferă aceste servicii medicale, de programele lor de informare și de screening, poți să descoperi o afecțiune într-un stadiu incipient. Făcând aceste analize şi investigaţii medicale cuprinse în abonament, poți să îți monitorizezi starea de sănătate. Iar monitorizandu-ți starea de sănătate, știi în ce moment al vieții tale apar nereguli.

Care este impactul sistemului privat de sănătate asupra bugetului de stat?

Eduard Dobre: Dacă vorbim despre bugetul de stat, asta înseamnă taxe, impozite, investiții și atunci putem spune că sumele rezultate din acest serviciu preplătit de către abonat, angajat sau angajator, sunt reinvestite de către furnizorul privat de sănătate în echipamente, în deschiderea de noi clinici, în modernizarea laboratoarelor, atât de analize medicale, cât și de imagistică, în programele pe care acești furnizori le derulează. Exact ce spuneam și mai devreme, sunt derulate campanii de informare, campanii de screening și atunci toți acești bani degrevează bugetul de stat.

În același timp, făcând această prevenire, vom avea întotdeauna un angajat cât mai sănătos care se va întoarce în câmpul muncii și nu vei fi nevoit să plătești concedii medicale pentru el. Deci, în final, indiferent de impactul benefic asupra bugetului de stat, principalul beneficiar este deținătorul abonamentului, pacientul, asiguratul, cum dorim să îi spunem.