Bilele folosite joi la noua tragere la sorți pentru desemnarea completurilor de 5 judecători de la instanța supremă sunt unele speciale, așa cum a cerut Consiliul Superior al Magistraturii, și au fost comandate din Franța, pentru că în România nu se găsesc. În drum spre țară, însă, bilele s-au rătăcit pe un aeroport din Germania și au ajuns în ultimul moment la instanța supremă, potrivit președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a vorbit despre "epopeea frumoasă" a bilelor folosite joi la noua tragere la sorți a completurilor de 5 judecători.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca tragerea la sorţi a noilor completuri de 5 să fie făcută de îndată, prin folosirea unor bile în care să fie introduse numele tuturor judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia CSM a fost pusă în aplicare de instanţa supremă după o săptămână, iar Cristina Tarcea a povestit despre problemele în a găsi acele bile.

Înalta Curte a decis să cumpere astfel de bile de la furnizori români, numai că nu a găsit nimic care să corespundă. A apelat prima dată la Loteria Română, care a spus că "sunt cu mult mai tehnologizaţi decât bilele noastre şi că singurele bile pe care le au sunt vreo şase sau opt din tragerile anterioare, dar care toate erau numerotate". A urmat Federaţia Română de Fotbal, dar nici acolo ICCJ nu a găsit un număr suficient de bile - erau numerotate şi acelea şi erau şi de culori diferite, a povestit Tarcea.

Soluția a venit de la "tehnologia avansată", magistrații apelând la internet. "Am găsit o societate pe internet, care a găsit aceste bile în Franţa. Ele au plecat din Franţa luni, numai că s-au rătăcit pe un aeroport din Germania, în Leipzig, motiv pentru care bilele au sosit abia ieri. Eram la Consiliul Superior al Magistraturii, doamna prim-magistrat asistent mi-a dat un mesaj: 'Ura, avem bile!' Cam asta e istoria bilelor", a explicat președintele instanței supreme, potrivit Agerpres.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au tras la sorți pentru anul 2018, joi, noii judecători din completurile de 5, care sunt de data aceasta 6 în total, spre deosebire de 4, câte erau până acum.

La începutul anului 2019, va avea loc o nouă tragere la sorți. Dosarul lui Liviu Dragnea revine unui complet din care face parte și judecătorul Ionuț Matei, cel care i-a condamnat pe Adrian Năstase și Elena Udrea, însă, dacă nu sunt administrate probe în acest an, va fi o nouă tragere la sorți anul viitor.